Pro Deo: Iedereen heeft recht op verdediging

Zes misdrijven, zes daders, zes toegewijde pro-Deoadvocaten: vanaf donderdag 4 mei zoomt Pro Deo, de nieuwe vijfdelige docureeks van VTM NIEUWS in op pro-Deoadvocaten die juridische bijstand geven aan mensen die een misdrijf hebben begaan. Zes mensen voor wie een advocaat onbetaalbaar is, maar die door dit pro-Deosysteem toch niet aan hun lot worden overgelaten. Het staat immers gebeiteld in onze grondwet: iedereen heeft recht op verdediging.

Kris Hoflack, algemeen hoofdredacteur VTM NIEUWS: “Pro Deo toont een kant van de advocatuur die nog te weinig belicht wordt. Die van de idealistische pleiters. Pro-Deoadvocaten zijn voor hun cliënten vaak nog de enige hulplijn om na hun straf met een propere lei te kunnen beginnen.”

Naast de daders schetst deze reeks ook het portret van zes gemotiveerde pro-Deoadvocaten. Advocaten die voor deze cliënten vaak veel meer zijn dan enkel en alleen juridische raadgevers. Zij zijn hun klankbord en hoop in bange dagen, vaak ook buiten de juridische context. Zij zijn diegenen die hen zo goed mogelijk bijstaan tijdens de vaak lange en vooral onzekere maanden voor of tijdens een rechtszaak. Vaak zijn de advocaten generatiegenoten van hun cliënten.

“Dat doet je soms beseffen dat het leven niet voor iedereen even makkelijk is. Dat is ook één van de drijfveren om pro-Deo zaken te aanvaarden. In de hoop en de overtuiging, soms tegen beter weten in, dat mensen kansen moeten blijven krijgen en dat niet iedereen dezelfde kans krijgt. Het verhaal van de plaats van de wieg is gekend maar het is ook effectief zo. Toen ik op de universiteit zat, zat mijn cliënt in de gevangenis. Concreter kan je het verschil niet verwoorden denk ik.”- Meester Stijn Leliaert.

Pro Deo geeft de kijker een unieke kijk op ons rechtssysteem en de idealistische  kant van de advocatuur. Maar ook op het onstuimige leven van mensen die door de jaren heen aan de rand van de samenleving zijn beland en nu hun leven opnieuw trachten op te bouwen. De advocaten en hun cliënten worden gevolgd van de voorbereidende gesprekken tot de uitspraak, waardoor de kijker een oprecht beeld krijgt van de mens achter het misdrijf én de persoon onder de toga.