Pet sitting groeit explosief

Ook dit jaar wordt de snelle opkomst van het fenomeen pet sitting bevestigd aan het begin van de zomervakantie. De sterke stijging zet door in België met maar liefst 24%. Ook in het zuiden van Europa groeit de markt flink. Een trend die kan worden verklaard door de groeiende aandacht die we besteden aan onze viervoetige metgezellen, met name onder millennials. Zowel in België als in de rest van Europa willen de eigenaars het beste voor hun dieren.

De opkomst van de huisdierenoppas : een Europese passie voor huisdieren

Sinds de oprichting in 2014 ziet Yoopies een fenomenale groei in het aantal huisdieren oppassers in België en Europa. In 2019 zet deze trend zich voort. ‘’We zien een sterke stijging in pet sitting-markt in alle Europese landen: gemiddeld 33%. In Zuid-Europa kan je zelfs een explosieve groei constateren” , aldus Benjamin Suchar, oprichter van Yoopies. In Spanje en Portugal nemen het aantal geregistreerde pet sitters op het platform toe met respectievelijk 35,8% en 66%. In België is er een groei van 24% tegenover 2018. In Frankrijk en Italië, meer volwassen markten, zet de gestage stijging zich voort met 28% en 27% tegenover 2018.

Volgens recent marktonderzoek zal de Europese markt voor huisdierenzorg toenemen tot 181 miljard euro in 20231. In totaal zijn er in België 2.4 miljoen katten en 1.5 miljoen honden2. Ook zijn Belgen gehecht aan hun viervoeters. Huisdiereigenaren beschouwen hun hond of kat vaak als hun eigen kind en soms zelfs een (tijdelijk) alternatief voor het krijgen van kinderen, voornamelijk als de eigenaren jonger zijn dan 35 jaar3. Onder deze zogeheten millennials is het steeds populairder om een huisdier te hebben (50%) en ze zijn dan ook bereid meer aandacht te besteden aan kwalitatieve zorg. Ook de wetgeving volgt deze trend, met een verplichte vergunning in Wallonië voor particulieren die kan worden ontnomen bij het slecht behandelen van een huisdier4.

In deze context is het natuurlijk niet mogelijk Snoetje of Rex tijdens een vakantie achter te laten in een ongezellige kooi van een prijzige dierenopvang (tot wel €19,- per dag in België5). Huisdiereigenaren geven daarom meer en meer de voorkeur aan pet sitting, een meer diervriendelijke en flexibele service die zelfs goedkoper is : €11,70 per dag gemiddeld in België in 2019.