1 op 3 werknemers echt gelukkig met job en baas

1 op 3 Belgische werknemers geeft aan echt gelukkig te zijn op en met het werk; 1 op 5 is eerder ongelukkig. Een boeiende job, toffe collega’s en voldoende autonomie maken het gelukkigst, terwijl het gebrek aan appreciatie, de hoge werkdruk en de slechte werksfeer dan weer zorgen voor ontevredenheid bij werknemers.

Door het stijgend aantal langdurig zieken en de discussie rond werkbaar werk is geluk op de werkvloer brandend actueel. Maar hoe gelukkig is de Belg nu op en met zijn werk? Uit de studie van Tempo-Team blijkt dat Belgische werknemers redelijk gelukkig zijn en hun werkgeluk gemiddeld een 7,3 op 10 geven. Maar 1 op 4 is ronduit ongelukkig met een score lager dan 6 op 10 en 1 op 3 is uitgesproken gelukkig met een score van 8 of meer op 10.

Recept voor meer geluk op het werk

De top drie ingrediënten om gelukkig te zijn met en op het werk zijn volgens de gelukkige werknemers: de job, de werkomgeving en het management.

Een boeiende en maatschappelijk relevante job die voldoende autonomie biedt maakt gelukkig. Het leveren van nuttige bijdragen aan het bedrijf en het uitzicht op beloftevolle carrièreperspectieven zijn eveneens belangrijke factoren.  De kans dat een werknemer plezier beleeft aan het werk is vier keer groter bij deze die zeggen gelukkig te zijn met hun job. Gelukkige werknemers hechten dan ook opvallend meer belang aan inhoudelijk interessante jobs, terwijl minder gelukkige werknemers vooral kiezen voor een job met werkzekerheid en dicht bij huis.

Ook een werkomgeving met toffe collega’s, een sterk team en inspirerende bazen zorgen voor geluk. Bij de minder gelukkige werknemers zegt de helft dat hun bedrijf onvoldoende inspanningen levert om het geluk van het personeel te bevorderen. Werknemers die zeggen gelukkig te zijn met en op hun werk geven ook aan dat hun bedrijf investeert in zaken die het welzijn ten goede komen zoals ergonomische werkplekken, gezonde voeding en sportfaciliteiten. Gelukkige werknemers geven ook bijna drie keer meer dan hun minder gelukkige collega’s aan dat hun bedrijf een aangename werksfeer bevordert.

Ten slotte speelt de managementstijl een cruciale rol. Gelukkig werknemers zijn vooral erg te spreken over het feit dat hun management peilt naar hun tevredenheid en hen waardering geeft voor hun werk. Bij de minder gelukkige werknemers zegt 1 op 2 dat meer erkenning door hun management hen gelukkiger zou maken, gevolgd door een lagere werkdruk, een eerlijkere behandeling en een andere baas.

Positiever, productiever én minder ziek

Een gelukkige werknemer is duidelijk positiever ingesteld, gezonder en heeft minder last van psychische of fysieke problemen. Gelukkige werknemers geven bijna dubbel zo vaak aan dat ze productief, energiek, betrokken en gemotiveerd zijn op het werk dan hun minder gelukkige collega’s. Die laatsten voelen zich ook opvallend vaker uitgeblust en gedemotiveerd. Verder is de kans dat minder gelukkige werknemers meerdere keren per jaar ziek zijn of dat ze getroffen worden door een werkstress gerelateerde ziekte, zoals burn-out, twee keer zo groot als bij hun gelukkige collega’s.

Gelukkige werknemers staan ook positiever tegenover verandering in het werk. De helft van de gelukkige werknemers vindt het goed dat werk steeds flexibeler wordt, tegenover 1 op 3 minder gelukkige werknemers. 2 op 3 gelukkige werknemers vindt de toenemende digitalisering en automatisering vanzelfsprekend, terwijl twee keer zoveel minder gelukkige werknemers het groeiend belang van technologie op de werkvloer als stresserend ervaren.

Tot slot blijkt uit de studie van Tempo-Team ook een duidelijk verband tussen werkgeluk en het algemene geluksgevoel. 2 op 3 werknemers die gelukkig zijn op en met hun werk zijn dat ook met hun leven. Bij de minder gelukkige werknemers is slechts 1 op 3 dat met zijn of haar leven.