62% jongeren verkiest traditioneel huis met tuin

Ondanks de betonstop, schaarse bouwgrond en verdichting in steden en dorpen, klinkt eigen huis en tuin voor een meerderheid van jongeren nog altijd als muziek in de oren. Om dit financieel mogelijk te maken, blijven ze vaak tot in de late twintiger jaren bij de ouders wonen. Hun voorkeur gaat naar een instapklare woning, die dan nog liefst lijkt op het huis waar ze opgroeiden. Het kopen en renoveren van een woning is minder populair bij jonge mensen, het schrikt hen zelfs af. Deze trend zet zich door bij de rest van de Belgen

“Twee op drie jongeren kleven de woonverwachtingen en -wensen van hun ouders aan. De helft wil een woning zoals die van hun ouders en het liefst in eenzelfde buurt wonen. Dat is verrassend omdat dit niet rijmt met de toekomst van de woningmarkt. Het is dus belangrijk om hun ideaalbeeld bij te sturen door onder meer de voordelen van compact wonen in een dorpskern of stad voldoende te benadrukken”, aldus Stefan Hallez, algemeen directeur van Blavier.

Een instapklare, afgewerkte woning of appartement is bijzonder populair bij jongeren. Om dit te kunnen betalen, blijven ze vaak langer thuis wonen, zelfs wanneer ze al aan het werk zijn (75%). 1 op 2 heeft concrete plannen om dit jaar een instapklare woning of appartement te kopen, gevolgd door 38% dat kiest voor het kopen van een bestaande woning om te renoveren en 19% voor nieuwbouw. Het valt ook op dat jongeren duidelijk een huis boven een appartement verkiezen (70% vs. 11%).

Instapklare woning in de lift

De voorkeur van de jongeren voor een instapklare woning of appartement zet zich door bij de andere leeftijdsgroepen. Algemeen verkiest de Belg een afgewerkte woning (42%), gevolgd door nieuwbouw (32%) en het kopen van een woning om te renoveren (27%).  In vergelijking met vorig jaar heeft 8% meer Belgen concrete plannen om instapklaar te kopen. Bovendien zijn ze bereid om hiervoor tussen de €50.000 en €200.000 meer te betalen dan voor een goedkoper, bestaand, maar te renoveren huis. 7 op 10 stellen de aankoop van een woning dan ook met plezier uit tot ze genoeg geld hebben.

Kopen en renoveren blijkt voor velen dus minder aantrekkelijk. Van de Belgen die een instapklare woning verkiezen, heeft de helft gewoon geen zin om te renoveren en wil 41% zijn tijd liever aan andere dingen besteden of vindt zichzelf er te onhandig voor.

Ondanks de shift naar instapklaar blijft ook het bouwen van een nieuwe woning populair. Algemeen zou 32% van de Belgen daarvoor kiezen als ze de mogelijkheid hadden. 12% heeft concrete plannen om dit jaar een nieuwbouw te zetten.

“Men kijkt steeds meer op tegen de kost en de tijd die nodig is om een bestaande woning te verbouwen. Voor een afgewerkte woning of appartement zijn geen extra kosten nodig voor energiebesparende renovaties. Daarom is dit  is voor veel mensen de meest budgetvriendelijke oplossing ”, besluit Stefan Hallez.