Paasvakantie in je tuin

De paasvakantie is net begonnen. Meer tijd dus om de tuin in te trekken en onze groene vingers aan het werk te zetten. Maar hoe zorg je ervoor dat je in de zomer kan genieten van de bloemen en het fruit in je tuin? Alexandre Meire, CEO van PUR VER, producent van natuurlijke groeioplossingen voor planten, zet vijf tips op een rijtje.

Kies de meest plantvriendelijke plaats in je tuin

“Zorg dat je planten kunnen genieten van voldoende zonlicht”, legt de tuinexpert uit. De vitaminen van de zon zorgen ervoor dat planten en bloemen goed groeien. De groentjes in je moestuin krijgen er bovendien extra smaak door. Maar plant niets onder een dakrand, waar water lange tijd op dezelfde plaats kan aflopen na een regenbui. Daardoor kunnen planten gekwetst raken.”

Voed je bodem

Een vruchtbare en levendige bodem is de sleutel van succes volgens Alexandre Meire. “Beperk het omploegen van de grond en het gebruik van chemische producten. Gebruik bodemverbeteraars zoals gecomposteerde mest, compost of wormencompost om organisch materiaal en bepaalde voedingsstoffen toe te voegen.”

Gebruik de natuur als bondgenoot

“De natuur is een sterk zelfregulerend mechanisme. Sommige insecten, zoals lieveheerstbeestjes, voeden zich met ongedierte. Tracht deze insecten aan te trekken zodat je het ongedierte niet zelf moet verwijderen: een eenvoudige en ecologische oplossing. Voorzie daarvoor een stukje tuin waar je geen gras zaait of geen tegels legt, maar de natuur gewoon zijn gang laat gaan”, legt de bio-expert uit.

Ga voor regenwater

Planten hebben ook water nodig, al zijn ze daar kieskeurig in. “Eens de zomerse droogte eraan komt, is het belangrijk om vooral ‘s ochtends vroeg extra water te geven. Gebruik (opgeslagen) regenwater en doe enkel beroep op kraantjeswater als je niet anders kan”, adviseert Meire nog.

Regel het klimaat

Wie vooral groenten kweekt, installeert best een kleine serre. Daarmee help je de weersomstandigheden een handje. “Vooral bij stormweer is het belangrijk dat je planten onderdak hebben. Een serre zorgt er ook voor dat je de hoeveelheid water zelf kan regelen, en de intensiteit van de zonnestralen al dan niet kan dempen, door bijvoorbeeld het glas van je serre wit te kalken. Let wel: ook binnen de serre blijft een voedingsrijke bodem belangrijk”, besluit Alexandre Meire.