(Ver)bouwen brengt koppels dichter bij elkaar

Terwijl de Belg droomt van een eigen woning, is het tegelijk vaak een beproeving voor veel koppels. Maar ondanks de grote druk op de relatie, brengt een (ver)bouw project 1 op 2 koppels dichter bij elkaar. Het budget, de timing en de dagelijkse opvolging van de werken zijn de belangrijkste stressfactoren. Toekomstige (ver)bouwers zijn meer ongerust over de financiering van hun woning dan mensen die al bezig zijn met een project.  Ze overschatten de moeilijkheid om een lening te krijgen maar de lage rente geeft 1 op 4 wel een duwtje in de rug.

Ondanks het besef dat een woning bouwen of renoveren de relatie onder druk zet, blijkt 1 op 3 de relationele impact toch te onderschatten eens het zover is. Volgens zeven op tien nam hun project meer tijd in beslag dan eerst gedacht, waardoor er maar weinig tijd overbleef voor quality time.

Het budget (27%), de timing (26%) en de dagelijkse opvolging (25%) van de werken zijn de belangrijkste stressfactoren tijdens een (ver)bouwproject. De extra druk op de relatie en de stress die een (ver)bouwproject met zich meebrengt, heeft gelukkig ook een positieve keerzijde. De helft van de bevraagden zegt immers zijn partner doorheen dit stressvolle project beter te hebben leren kennen.

“Onze peiling maakt duidelijk dat (ver)bouwen vaak een beproeving is voor de relatie. Professionele begeleiding en advies zijn daarom des te belangrijker. Een stap voor stap begeleiding neemt immers heel wat onnodige stress weg en zorgt ervoor dat vooraf juiste inschattingen gemaakt worden op gebied van timing maar ook van budget”, aldus Stefan Hallez, algemeen directeur van Woningen Blavier.

Vooral onrust over budget en financiering

Dat het budget een belangrijke stressfactor is, blijkt ook uit andere cijfers van het trendrapport. Vooral mensen met (ver)bouwplannen maken zich zorgen over de financiering van hun woning. Zo vreest 1 op 3 toekomstige (ver)bouwers dat het moeilijk zal zijn om een lening af te sluiten vergeleken met 1 op 8 mensen die met een project bezig zijn. Eén op vijf planners verwacht dat ze het nodige bedrag niet zullen kunnen lenen. Terwijl dit voor slechts één op tien (ver)bouwers ook effectief een probleem was.

Ondanks de onrust over de financiering van de woning, geeft de lage rentevoet veel (ver)bouwers een duwtje in de rug. Volgens 4 op 10 bevraagden zorgde de lage rente ervoor dat ze een grotere som konden lenen bij de bank. Drie op tien maakte er een groter project van en vier op tien vervroegde hierdoor zijn plannen.

Ten slotte blijkt uit het onderzoek ook veel onrust door de onduidelijkheid en onzekerheid over fiscale voordelen, de kosten van energiezuinigheidsnormen en jobonzekerheid. Eén op drie geeft aan dat deze bekommernissen de timing van hun project beïnvloeden.

“Een realistische budgetinschatting helpt om stress en onrust te vermijden. Verder is het de taak van de overheid om duidelijk en transparant te communiceren over fiscale voordelen en energiezuinigheidsnormen. Dit zal ongetwijfeld ook de druk op de relatie tijdens een (ver)bouwproject ten goede komen”, besluit Stefan Hallez.