Verwarmingskosten besparen?

Nu de winter bijna aanbreekt en de dagen steeds regenachtiger en kouder worden, is het stookseizoen definitief aangebroken. Terwijl de winter zijn intrede doet, is niets fijner dan met een dekentje op de bank kruipen en de verwarming open te draaien. Hoewel dat erg verleidelijk klinkt, zijn er meer manieren om de kou buiten de deur te houden. Daarom deelt LG vijf eenvoudige en praktische tips om deze winter warm te blijven, zonder dat de energiekosten ver oplopen.

Verruil warme truien voor goede gordijnen

Net zoals jij je warm aankleedt als het buiten koud is, is het in de winter belangrijk je huis extra goed te isoleren. Dikke gordijnen functioneren als isolatie en houden de warmte binnen. Houd overdag gordijnen en rolluiken open bij ramen die direct zonlicht vangen, zodat je optimaal gebruik maakt van de warmte van de zon. Sluit in de avond op tijd de gordijnen – daarmee voorkom je dat de warmte weer ontsnapt.

Sta niet op de tocht

Het bestrijden van de wetten van de thermodynamica is helaas niet zo eenvoudig en koude lucht zal hoe dan ook zijn weg naar binnen weten te vinden. Controleer ramen en deuren daarom op plekken waar tocht doorheen kan. Door gebruik te maken van zelfsluitende tochtstrips kun je op een effectieve en goedkope manier voorkomen dat koude lucht je huis binnendringt. Deze zijn eenvoudig te verkrijgen bij de lokale bouwmarkt.

Laat de kunst zijn werk doen

Bij isoleren denk je in de eerste plaats waarschijnlijk vooral aan isolatiemateriaal zoals purschuim, glaswol of houtvezel. Maar wist je dat ook het decoreren van je huis een handje helpt? Foto’s, wandtapijten en zelfs spiegels op de muren helpen je huis beter te isoleren en vormen een extra barrière tegen de koude lucht. Zeker wanneer het gaat om de buitenmuren. Boekenplanken of kasten aan de buitenmuren zijn dan ook bijzonder effectief als extra isolatie.

Verwissel de ventilatoren

Hoewel je misschien gewend bent je airco of ventilator te gebruiken om je huis te koelen, kun je deze ook inzetten om je huis te verwarmen. Wanneer je een plafondventilator namelijk naar boven laat blazen, kun je warme lucht gelijkmatig over de ruimte verdelen. Warme lucht stijgt op en door een ventilator in te zetten om de lucht te verspreiden kun je de warmte gelijkmatig verdelen. Dit is vooral handig en effectief in grote open ruimtes, zoals een ruime woonkamer.

Pak het probleem aan bij de bron

Wanneer je boiler niet goed geïsoleerd is, kun je tijdens de winter meer dan 10% van je energie verliezen. Dat resulteert in een onnodig hoge energierekening. Veel oudere modellen zijn niet geïsoleerd, met warmteverlies en hoge energiekosten tot gevolg. Met eenvoudige glasvezelisolatie rondom de tank houd je de warmte goed vast en hoef je niet onnodig de portemonnee te trekken. Vraag je installateur naar de mogelijkheden.

Voor de winter echt aanbreekt, is het goed om deze punten eens na te lopen zodat je de warmte in huis optimaal benut. Op die manier weet je zeker dat je er warmpjes bij zit!