Walk the talk: “Succesvol HR-team blinkt uit in diversiteit”

De krapte op de arbeidsmarkt mag dan wel voortwoeden, openstaan voor diversiteit op de werkvloer kan soelaas bieden. Rekruteringsexpert Hays, partner van de Antwerp Pride, benadrukt het belang van inclusieve teams binnen de sector Human Resources.

De arbeidsmarkt heeft nood aan uiteenlopende profielen met verschillende achtergronden en maatschappelijke voorkeuren. Diversiteit op de werkvloer kan immers een mechanisme zijn om de krapte op de arbeidsmarkt weg te werken. Rekruteringsexpert Hays, dat dit jaar partner is van de Antwerp Pride, stipt nu ook het belang van diversiteit binnen de divisie van Human Resources aan, zowel wat betreft genderdiversiteit als alle andere vormen zoals etnisch en LGBTQ+.

“Diversiteit mag geen buzzwoord binnen de sector Human Resource zijn”, zegt Myriam Warson, rekruteringsexperts in HR bij Hays Belgium. “Een succesvol HR-team blinkt uit in, en wegens, diversiteit. HR-professionals zijn net gebaat te werken in een inclusieve omgeving. Een brede wereldblik en ruime soft & hard skills zijn essentieel om kandidaten en klanten goed te connecteren.”

Een mening die Sandra Henke, Head of People & Culture bij Hays Plc, ook is toegedaan: “Soft skills zijn vaardigheden die niet op het werk aangeleerd worden, maar die net zo belangrijk zijn als andere vaardigheden!” Ze legt bovendien ook de nadruk op degelijke rekruteringsprocessen. “Om vooroordelen tegen te gaan, moeten organisaties ook voor een evenwichtig en divers interviewpanel zorgen bij rekruteringsgesprekken.”

Kleurrijk team geniet de voorkeur

Diversiteit komt in vele vormen: leeftijd, gender, seksuele oriëntatie, etnische achtergrond, … “Grondig luisteren naar de noden en wensen van kandidaten is essentieel in de sector”, aldus Warson. “Daarnaast zijn doelgerichtheid en uitgebreide salescapaciteiten de sleutels tot succes. Bijvoorbeeld gender of seksuele oriëntatie hebben geen effect op het doorstromen naar HR of hoe succesvol je bent als HR-professional. Dat er een groeiende instroom van diverse profielen is, is erg positief. Hoe kleurrijker HR-teams zijn, des te beter.”

Een handige tool om diversiteit niet te hinderen, is het blinde cv, waar informatie die verwijst naar zaken zoals leeftijd, afkomst en geslacht weggelaten wordt om onbewuste vooroordelen bij het aanwervingsproces te vermijden. “Als uw bedrijf gebruik maakt van competentiegerichte testen of blinde cv’s, is het goed op weg naar een eerlijke beoordeling van kandidaten op basis van hun vaardigheden en ervaring, waardoor onbewuste vooroordelen geëlimineerd worden”, aldus Henke.

Walk the talk

Rekruteringexpert Hays wil diversiteit overigens niet alleen promoten, maar ook effectief verwezenlijken. Naast onderzoek, zoals het jaarlijkse rapport Diversity at Work, integreert Hays diversiteit ook in trainingen. Zo traint het bedrijf zijn rekruteerders intensief op blinde selectieproeven, zodat vooroordelen geen enkele kans hebben. Daarnaast werkt Hays met oog op een inclusieve werkomgeving samen met onder meer Antwerp Pride en het goede doel Pink Ribbon vzw.