Planckaerts maken Tourtafel Vive le vélo

Op zaterdag 1 juli start de 104de Ronde van Frankrijk en een nieuwe reeks van de Eén-talkshow Vive le vélo.

Karl Vannieuwkerke maakt drie weken lang de balans op van de afgelopen Tourdag. Elke aflevering ontvangt hij twee nieuwe gasten. De tafel waaraan ze plaatsnemen, is een item dat elk jaar heel erg leeft.

Dit jaar deden de programmamakers een beroep op voormalig Belgisch wielrenner Eddy Planckaert om de tafel te ontwerpen. Het resultaat is een eenvoudig design dat natuur uitademt. Het generfde tafelblad is uit een boomstam gemaakt en volgt ook de vormen van de boom.

Karl Vannieuwkerke:

“Eddy is een man die een verhaal heeft in de Tour. Hij heeft de groene trui en een aantal ritten gewonnen. Daarnaast is hij een fantastische schrijnwerker. Maar niet alleen Eddy, ook Francesco, Junior en Christopher zijn kunstenaars met hout. Een Tour-verhaal en vakmanschap, dat is wat je nodig hebt om zo’n tafel te ontwerpen. En pater familias Eddy komt op 23 juli, de laatste dag van de Tour, aan zijn eigen tafel plaatsnemen.”

Eddy Planckaert:

“Ik ga blinken als ik zelf aan de tafel mag plaatsnemen. Heel Parijs zal verlicht zijn.”

Ook Maarten Vangramberen reist door Frankrijk met een Planckaert-tafel. Hij trekt van rennershotel naar rennershotel en verzamelt op die kleine versie van de Tourtafel alle handtekeningen van de smaakmakers van de Tour 2017. Die unieke tafel kunnen de kijkers op het einde van de Tour winnen via een sms-wedstrijd. De opbrengst daarvan gaat naar Kom op tegen kanker.

Vive le vélo: vanaf 1 juli dagelijks rond 22.00 uur op Eén.