Werelduurrecordpoging Victor Campenaerts

Op dinsdag 16 april is het zover: dan valt onze landgenoot Victor Campenaerts het werelduurrecord van Bradley Wiggins aan. Sporza en Canvas zijn erbij en zenden de recordpoging rechtstreeks uit. Renaat Schotte geeft commentaar en Maarten Vangramberen is ter plekke voor extra informatie. Karl Vannieuwkerke zorgt samen met enkele gasten voor de omkadering vanuit de Sporza-studio in Brussel, vanaf 19.30 u. Belgische tijd. De recordpoging zelf begint om 20.00 u. Een uur later weten we dus of Campenaerts het heeft gehaald.

In de aanloop naar de rechtstreekse uitzending herhaalt Canvas vanaf 18.40 u. de documentaire die Maarten Vangramberen vorig jaar voor de reeks Wereldrecord maakte over het huidige uurrecord van Bradley Wiggins. Die fietste in juni 2015 in Londen 54,526 kilometer op een uur tijd. De documentaire is ook te zien op maandag 15 april om 21.15 u.

Victor Campenaerts trekt voor zijn recordpoging naar de wielerbaan van Aguascalientes in Mexico, op 1.800 meter hoogte, en het toneel van meerdere werelduurrecordpogingen. Vorig jaar probeerden de Deen Martin Toft Madsen en de Nederlander Dion Beukeboom op dezelfde plaats het record van Wiggins te breken. Madsen haalde 53,630 kilometer en Beukeboom 52,757 kilometer. Campenaerts, die vorig jaar Belgisch en Europees kampioen tijdrijden werd, hoopt het beter te doen. Hij zit alleszins in bloedvorm en won onlangs nog de slottijdrit in de Tirreno-Adriatico.

Als Campenaerts het record breekt, dan wordt hij de derde Belg ooit met het werelduurrecord achter zijn naam, na Ferdinand Bracke in 1967 (48,093 km) en Eddy Merckx in 1972 (49,431 km).

Door de rechtstreekse uitzending vallen Terzake en Terzake docu weg. De volgende programma’s beginnen 20 minuten later dan voorzien: Terug naar Rwanda (21.35 u.), De Ideale Wereld vanuit Oostende (22.25) en La Trêve (23.10 u.)

Deze planning is onder voorbehoud: indien de recordpoging van Victor Campenaerts door omstandigheden naar een andere dag of een ander moment verschuift, wordt de Canvas-programmering uiteraard aangepast.