De lekkerste koffie uit Peru

Peru is een echt koffieland en staat wereldwijd bekend om zijn biologische variëteiten. Het land behoort tot de tien grootste koffieleveranciers ter wereld en is, na Mexico, zelfs de grootste exporteur van biologische koffie. Dankzij de hoogtes van de Andes – de koffiebonen groeien tussen 600 en 1800 meter boven de zeespiegel – brengt Peru een zeer aromatische en smaakvolle boon met een zachte body en een milde zuurtegraad. Deze eigenschappen hebben de Peruaanse koffie een prestigieuze internationale reputatie gegeven, ondersteund door meerdere wereldwijde erkenningen.

Lokaal geproduceerd

Het ‘zwarte goud’ dat de meeste van ons helpt om de dag te beginnen, is meer dan een drankje; het is een hele cultuur, kunst en een passie. In Peru wordt op de veelal kleine lokale boerderijen Arabica koffie met verschillende smaken, geuren en zuren geproduceerd. De meest voorkomende soort is Typica (70%). Deze kleine boerderijen zijn verenigd in coöperaties, waardoor zij de internationale markt kunnen bereiken. Coffees of Peru is het nationale merk dat de hoogwaardige kwaliteit van koffie uit het land van de Inca’s extra benadrukt. De hoge standaarden van het merk zijn van toepassing op zowel de smaak als de benadering van duurzaamheid en een rechtvaardige behandeling van iedereen die betrokken is bij de productie. Deze industrie komt ten goede aan de economie van 224.000 gezinnen.

Koffieregio’s bezoeken tijdens een reis naar Peru

Peru heeft 425.000 hectare aan koffieteeltgebieden verdeeld over 10 verschillende regio’s. Het merendeel (75%) van de koffieplantages ligt op meer dan 1000 meter hoogte in het Andesgebergte, dat dwars door Centraal Peru loopt, omdat dit de optimale groeicondities voor Arabicakoffie biedt. De regel is simpel, hoe hoger de koffie wordt verbouwd, hoe beter de kwaliteit is. Maar er zijn ook boerderijen te vinden op de kustvlakte van het land en zelfs een paar in het Peruaanse junglegebied in de Amazone, zoals de plantages in de regio’s San Martín-Alto Mayo en Rodríguez de Mendoza in het Amazonegebied.

In de San Martín regio komt de biologische koffie uit een beschermd stukje Amazonewoud in de provincie San Martín, dat een waar paradijs is vol met orchideeën en waar voor vogelspotters hun hart kunnen ophalen. De unieke bodem, deels gevoed door de Mayo rivier, zorgt mede voor de volle en ronde smaak en het fijne, frisse aroma van de koffie. Bovendien ligt in het nevelwoud van de Amazone regio een paradijs voor koffieliefhebbers: de provincie Rodríguez de Mendoza. Dankzij het geografische gebied wordt ook hier Arabica koffie geproduceerd met biologische landbouw. Daarnaast ontwikkelden de producenten een plan voor actieve deelname aan de educatieve ontwikkeling van haar partners en de gemeenschappen in deze gebieden.

De regio rondom Cusco, een geliefde stad bij toeristen als uitvalsbasis voor de Heilige Vallei en Machu Picchu, staat ook bekend om de vele boerderijen waar de lokale bevolking koffie produceert. Er worden zelfs ‘Coffee Trails’ aangeboden waarbij bezoekers verschillende lokale plantages aandoen op weg naar Machu Picchu. Ook rondom Puno, dat is gelegen aan het majestueuze Titicacameer, zijn vele koffieplantages te vinden in het tropisch gebied van de regio. In alle bovengenoemde regio’s worden speciale koffie excursies georganiseerd, zodat toeristen meer kunnen leren over het proces en hoe belangrijk het is voor de lokale bevolking.