4/05 World Password Day: gooi je gegevens niet te grabbel

4 mei is niet enkel Star Wars Day, het is ook World Password Day. Antivirusspecialst BullGuard stelt vast dat 90% van de gebruikte paswoorden absurd eenvoudig te hacken zijn. Teveel mensen kiezen nog steeds voor wachtwoorden zoals 123456 of 0000. Bovendien verschaft dat eenvoudige paswoord vaak toegang tot al je accounts omdat mensen slechts één wachtwoord gebruiken. Steve Bell, security specialist bij BullGuard, legt uit wat de gevaren precies zijn en hoe je die kan voorkomen:

Beeld je even in: je zoekt een gemakkelijk wachtwoord en gebruikt gemakshalve de naam van je hond, Mozart. Een wachtwoord dat je gebruikt voor al je online aankopen. Maar onlineshops worden vandaag geregeld gehackt. Nog voor de shopeigenaar het zelf beseft zijn de dieven aan de haal met hun databank, rijkelijk gevuld met e-mailadressen en wachtwoorden van klanten, met de bijbehorende namen, adressen en krediet- of debetkaartgegevens.

Maar wat heeft de hacker aan die gestolen informatie? Wel, hij kan er een aardig centje mee verdienen door ze aan te bieden op het darkweb. De koper van dienst heeft voor een prikje meteen 3 000 gegevens te pakken. De hacker weet meteen dat hij met het paswoord Mozart toegang krijgt tot je persoonlijke e-mailaccount. Van daaruit kan hij genoeg informatie verzamelen om jouw identiteit te stelen.

In een mum van tijd zal hij zich ook toegang verschaffen tot je accounts op andere populaire websites, zoals eBay, Facebook en websites van grote onlinewinkels. Mensen maken namelijk meer dan eens de fout om overal hetzelfde wachtwoord te gebruiken. Ook nog je kaartgegevens opgeslagen op de website van de winkel? De hacker kan op jouw kosten naar hartenlussen beginnen shoppen.

Op deze manier verliezen slachtoffers vaak duizenden euro’s, en worst case scenario, al hun spaargeld of zelfs hun huis. Doordat de hacker toegang heeft tot je persoonsgegevens, kan hij zich namelijk voordoen als je bank, je notaris of zelfs je hypotheekverstrekker.

Maar hoe kan je dit dan vermijden? Simpelweg door een sterk paswoord te gebruiken. Idealiter is je wachtwoord dan ook minstens tien tekens lang en bevat het een combinatie van hoofdletters, kleine letters, cijfers en symbolen. Om een dergelijk complex wachtwoord te kraken, heeft een software wel honderd jaar nodig.

Maar nu dat wachtwoord nog onthouden, zullen de meesten denken. Je kunt het best beginnen met een zin die je kunt onthouden, zoals “Duitsland is een van ’s werelds grootste voetballanden”. Die zet je dan om naar een wachtwoord door aan elk woord in de zin een of meerdere letters, cijfers of symbolen toe te kennen. “Duitsland is een van ’s werelds grootste voetballanden” wordt dan “dI1vsWgr0Vbl” of “DuI1vsWGrV0L” of iets dergelijks. Zo heb je meteen een sterk wachtwoord dat bijna onmogelijk te kraken is.

Een laatste tip: gebruik voor elk account een ander wachtwoord. Om het onthouden gemakkelijker te maken, kun je een tool voor wachtwoordbeheer gebruiken. Dat zijn online tools die degelijke wachtwoorden voor je aanmaken en ze in een digitale kluis bewaren, soms zelfs gratis!