De dag voor een veiliger internet

Het is vandaag ‘Safer Internet Day’. Het initiatief werd in 2004 opgezet in het kader van het EU SafeBorders-project en strekt ondertussen tot ver buiten zijn oorspronkelijke Europese grenzen. Meer dan 100 landen op alle continenten nemen eraan deel.

De dag voor een veiliger internet moet mensen bewust maken van de problemen die kinderen op het internet kunnen tegenkomen, zoals cyberpesten of de gevaren van te veel informatie delen op sociale media. Scholen overal ter wereld doen mee aan de activiteiten, vaak samen met andere organisaties, zoals de politie, die voorlichting komen geven aan de kinderen.

In 2017 draait de dag voor een veiliger internet opgezet rond het thema “Be the change: unite for a better internet” (“Verandering begint bij jezelf: samen werk maken van een beter internet”). Met dat thema in het achterhoofd heeft BullGuard een aantal tips verzameld om kinderen veilig te laten surfen en volwassenen beter bewust te maken van de gevaren waarmee kinderen online worden geconfronteerd, zoals:

– ongewenste avances van mensen die kinderen willen misbruiken, uitbuiten of pesten;
– blootstelling aan ongepaste inhoud, zoals seksueel expliciet, racistisch, gewelddadig, extremistisch of anderszins schadelijk materiaal;
– het prijsgeven van persoonlijke informatie, zoals adressen, mobiele telefoonnummers of zelfs persoonlijke financiële gegevens;
– het onbedoeld downloaden van malware, zoals spyware, Trojaanse paarden en zelfs ransomware.

Om die potentiële gevaren te vermijden, kun je als ouder of voogd een aantal eenvoudige maatregelen treffen om je kinderen te beschermen op het internet.

– Zo is het belangrijk om grenzen te stellen. Bepaal op voorhand hoe lang je kind op het internet mag of spreek af dat de computer enkel in gemeenschappelijke ruimtes mag worden gebruikt, zodat je een oogje in het zeil kunt houden.
– Praat met je kind over wat het graag doet online, welke spelletjes het speelt en waarom het bepaalde spelletjes of sociale media leuk vindt. Zo ga je de dialoog aan met je kind en zorg je ervoor dat het zich betrokken voelt.
– Bespreek met je kind wat het veilig kan posten en delen op het internet, en wat gepast is en wat niet. Leg uit dat de commentaren, foto’s en filmpjes die het post, deel uitmaken van zijn “digitale voetafdruk” en door iedereen gezien kunnen worden. Maak het duidelijk dat al die dingen in theorie “voor altijd” op het internet staan, zelfs als het materiaal later wordt gewist.
– Praat over het soort content dat je kind op het internet ziet en vraag of je kunt helpen om bepaalde informatie op te zoeken.
– Hou er rekening mee dat voor bepaalde platforms, zoals Facebook en YouTube, een minimumleeftijd van 13 jaar geldt. Die is er niet zomaar.
– Leg uit dat je niet anoniem bent op het internet en dat je online niets zou mogen doen wat je in het echt ook niet zou doen.
– Overweeg om een filter in te stellen op je browser om de toegang tot bepaalde sites, bijvoorbeeld met pornografische of gewelddadige inhoud, te blokkeren.
– Je kunt ook de functies voor ouderlijk toezicht van softwarepakketten als BullGuard Internet Security inschakelen. Daarmee kun je de toegang tot ongepaste inhoud blokkeren, zoekfilters instellen, beperken hoe lang je kind online is, discreet een oogje in het zeil houden en zelfs bepaalde toepassingen blokkeren. Zo bescherm je je kind tegen cyberpesten en voorkom je dat het wordt blootgesteld aan ongepaste inhoud.