Opgeladen smartphone is een must

Belgen zijn als de dood voor een lege smartphonebatterij. Dat blijkt uit een onafhankelijke studie dat technologiebedrijf Huawei liet uitvoeren bij meer dan 1000 Belgen. Belgen zijn erg verknocht aan hun smartphone: bijna driekwart van onze landgenoten (72,74%) wil ’s ochtends het huis niet verlaten voor de smartphone volledig opgeladen is. Meer dan de helft (52,56%) vreest een lege batterij en kan niet om met het feit dat zijn smartphone zonder batterij kan vallen. Belgen gaan daarom op zoek naar creatieve manieren om die broodnodige oplaadbeurt te verkrijgen: onderweg een extra oplader onderweg kopen (14,17%), iemand trakteren op een koffie (8,96%), of zelfs een vreemde een knuffel geven (5,22%). De grootste angst van de meerderheid van de Belgen (61,22%): niemand kunnen contacteren in een noodgeval door een lege batterij.

Liever te laat dan lege batterij

Verlaat jij ’s ochtends het huis met een smartphonebatterij die in het rood staat? Die kans is zeer klein. Dat blijkt uit onafhankelijk onderzoek van technologiebedrijf Huawei: bijna driekwart van de Belgen (72,74%) wil de voordeur pas achter zich dichttrekken als zijn of haar smartphone volledig opgeladen is. Slechts één op de vijf (18,01%) verlaat het huis met een batterij die minder dan de helft opgeladen is. De Belg komt liever te laat op een afspraak dan te vertrekken met een smartphone die niet volledig opladen is.

Een op de twee (55,22%) verwacht dat wanneer zijn of haar smartphone volledig is opladen, ze die maximum 24 uur kunnen gebruiken. De overgrote meerderheid (78,54%) is wel van mening dat een smartphonebatterij veel langer zou moeten meegaan. Een op de drie (35,04%) verwacht dat een opgeladen batterij meer dan 48 uur meegaat.

In geval van nood, en als persoonlijke GPS

Waarom we die volle batterij denken nodig te hebben? Meer dan zes  op de tien (61,22%) zouden het zichzelf niet kunnen vergeven als ze door een lege smartphonebatterij niemand kunnen contacteren in een noodgeval. Een op de tien (13,39%) wil dan weer geen telefoontjes of berichten missen van hun geliefden en vrienden.

Ook onderweg kunnen we niet zonder onze smartphone: één op de tien (10,33%) kan niet zonder muziek of entertainment tijdens het pendelen. 7,68% is er van overtuigd dat ze verloren zullen lopen zonder een navigatieapplicaties zoals Google Maps. Het missen van spannende roddels in de groepchat met vrienden of familie is voor 1,87% van de Belgen dan weer de grootste bezorgdheid.

Nooit zonder stroom vallen

Dat hun smartphone zonder batterij kan vallen, houdt de Belgen actief bezig en dwingt hen tot het zoeken van creatieve oplossingen. Iets meer dan één op de tien (14,17%) stapt de winkel binnen om een nieuwe lader te kopen, zelfs al hebben ze er thuis al voldoende. Niet verwonderlijk dat het vergeten van hun lader voor een kwart (26,67%) wordt aangeduid als de grootste frustratie.

Maar er zijn ook meer pragmatische oplossingen. Een kwart (26,97%) leent even de smartphone van iemand anders. Bijna één op de tien (8,96%) zal een vreemde trakteren in ruil voor zijn of haar oplaadkabel.

De echte smartphoneaddicts gaan een stapje verder: 5,91% geeft aan zowat alles te doen voor een oplaadbeurt. Voor 5,22% onder ons is het geen probleem om een vreemde te knuffelen en 6,59% zou zelfs twintig euro neerleggen om weer met een volle batterij door het leven te kunnen.

Laatste loodjes

Nood breekt wet: gevraagd naar de laatste drie actiepunten die we uitvoeren als we nog 5% batterij of minder hebben, geeft zes op de tien (59,58%) aan de batterijbesparingsmodus in te schakelen. Iets minder dan de helft (45%) schakelt Wi-Fi, 4G en energievretende apps uit. Een derde (37,02%) stuurt een bericht naar het thuisfront om te laten weten even onbereikbaar te zijn. 5,02% gaat via Google maps op zoek naar het dichtstbijzijnde café om hun smartphone aan te kunnen opladen.

Het minst populair? Datingapps! Iets meer dan 1 op de 100 (1,71%) is bereid om zijn laatste energie te gebruiken om de liefde van zijn leven tegen te komen. Als je succes wil op Tinder zorg je dus best voor een collectie van opladers in je rugzak.

AI voor langer batterijgebruik

“We zijn vastbesloten om de frustraties die mensen ervaren bij het gebruik van technologie te identificeren en te verhelpen. Onderzoek toont aan dat de levensduur van de smartphonebatterij een duidelijk pijnpunt is bij consumenten,” zegt Andrew Garrihy, Chief Marketing Officer van Huawei West-Europa. “Nu sleuren veel mensen met kabels of externa batterijen om zeker niet zonder accu te vallen. Daar willen we komaf mee maken door onder andere het AI aangedreven energiebeheer voor maximale efficiëntie. Die zorgt voor een langere accuduur en betere efficiënt. We blijven streven om de prestaties van onze smartphones te verbeteren zodat mensen op geen enkel moment gelimiteerd worden uit angst voor hun batterij.”

De Huawei P20 Pro is voorzien van een 4,000 mAh batterij en ondersteunt Huawei SuperCharge technologie voor snelle oplaadbeurten, en intelligenter energiebeheer. Een oplaadbeurt van tien minuten, voedt de batterij tot 20%. Na een half uurtje is de batterij voor 58% gevuld. Huawei SuperCharge is gecertificeerd door TÜV Rheinland na strenge tests door wereldvermaarde veiliheidsexperts.

De Huawei P20 Pro ondersteunt 17 uur videoweergave, 22 uur 3G-bellen, 13 uur surfen op het web en 89 uur muziekweergave; de HUAWEI P20 ondersteunt 16 uur videoweergave, 19 uur 3G-bellen, 16 uur surfen op het web en 75 uur muziekweergave.