2 op de 3 Vlamingen geven spullen weg

Maar liefst 67% van de Vlamingen schonk het afgelopen jaar spullen weg. Dat blijkt uit een onderzoek dat De Kringwinkel en 2dehands.be – in september vorig jaar bij meer dan 1.100 Vlamingen lieten uitvoeren door iVOX. Kleding (75%), boeken en strips (34%) en speelgoed (33%) wisselen het vaakst (gratis) van eigenaar.

Wat jij niet meer nodig hebt, kan heel waardevol zijn voor een ander. Veel Vlamingen zijn zich hiervan bewust, en geven de spullen die ze niet (meer) gebruiken weg. Meer dan de helft van de respondenten (54%) schenkt  kleding, speelgoed, … aan De Kringwinkels. Bijna even vaak worden spullen weggeschonken aan vrienden, kennissen en familie (52%).

Top 5 van de meest weggegeven spullen in Vlaanderen:

1.     Kleding (75%)
2.     Boeken en strips (34%)
3.     Speelgoed (33%)
4.     Meubelen (33%)
5.     Decoratie-artikelen (25%)

5.353 jobkansen

De 135 Kringwinkels in Vlaanderen kunnen jaar na jaar steeds mooiere cijfers voorleggen. In 2015 zamelden ze 69.950 ton goederen in waarvan meer dan de helft hergebruikt werd. Dit was 3% meer in vergelijking met een jaar eerder. Meer dan 8 op 10 Vlamingen (82%) die spullen wegschonken aan De Kringwinkel, deden dit om er anderen blij mee te maken.

“Die anderen zijn onze klanten, maar ook onze 5.353 medewerkers. 80% van hen vindt elders moeilijk werk. Door hen werkervaring te laten opdoen, kunnen ze later doorstromen naar de gewone arbeidsmarkt. Door spullen aan ons te schenken of bij ons te kopen creëer je dus ook jobkansen. Dit was dan ook voor 39% van de respondenten een belangrijke drijfveer om spullen naar De Kringwinkels te brengen,” aldus Marleen Vos, Directeur van KOMOSIE, de koepel van De Kringwinkels.

Ook het milieu beïnvloedt ons geefgedrag: 47% gaf spullen aan De Kringwinkels omdat hergebruik duurzamer is. 29% van de Vlamingen houdt hier dan weer een goed gevoel aan over.

Meer gratis spullen op 2dehands.be

Wie van zijn spullen af wil, zonder er geld voor te vragen, kan ook op het internet terecht. Ook 2dehands.be, de grootste zoekertjessite van het land, leent zich hiervoor uitstekend; ‘gratis’ is er al sinds jaar en dag het populairste zoekwoord.

“Op dit moment staan er bijna 11.000 zoekertjes op ons platform van gebruikers die één of meerdere spullen gratis wegschenken. Gratis items blijven meestal niet lang op ons platform staan en wisselen al binnen het uur van eigenaar. Van vloertegels tot een volledige veranda, wat jij niet meer nodig hebt, daar kan je een ander nog vaak blij mee maken,” aldus Petra Baeck, woordvoerster van 2dehands.be.

Tenslotte blijkt dat lang niet iedereen gelukkig wordt van een huis vol onnodige spullen, en dan willen ze er ook gemakkelijk en snel van af. Zo schenkt 1 op 5 Vlamingen deze goederen weg omdat ‘ontspullen hen rust geeft’.