2016 wordt dodelijkste jaar voor vluchtelingen

Steeds meer vluchtelingen komen tijdens hun tocht naar Europa om het leven op de woelige Middellandse Zee.  Tot nu toe zijn volgens tellingen al 725 slachtoffers meer gevallen in vergelijking met vorig jaar, wat het aantal doden in 2016 nu op 4.220 brengt.

Onlangs nog raakten 240 vluchtelingen vermist toen ze tijdens hun oversteek van Libië naar Italië kapseisden. Deze laatste tragedie brengt het aantal doden op de Middellandse Zee op een triestig recordaantal.

“De toename van het aantal  slachtoffers in vergelijking met 2015 heeft vooral te maken met de vele schipbreuken van afgelopen maand. Er is een recordaantal pogingen om de zee over te steken, maar net in deze herfstmaand is de Middellandse zee het grilligst”, zegt Federico Soda, directeur van de internationale organisatie voor migratie.

Dat zoveel migranten massaal in oktober de oversteek maakten heeft te maken met het feit dat de Libische kustwacht binnenkort de kust vaker patrouilleert, waardoor de vluchtelingen sneller terug gebracht worden naar Libië.

Desondanks is de grote toestroom vluchtelingen stilaan minder. Tot nu toe maakten dit jaar volgens schattingen 335.031 migranten de oversteek. In 2015 waren ze nog met 728.926.