Altijd al een legertruck gewild?

Historische militaire objecten zijn bijzonder populair. Vooral materiaal uit de Tweede Wereldoorlog is erg gegeerd bij verzamelaars. Niet elke dag wordt er echter een collectie aangeboden zoals die vandaag op de website van Troostwijk te bewonderen is. Indrukwekkende militaire trucks, een prachtige jeep uit bouwjaar 1942 en zelfs een Canadese ‘halftrack’ met luchtafweergeschut, alles samen genoeg om een klein militair museum mee samen te stellen. Op 25 maart is de volledige collectie in Antwerpen te bezichtigen. De online verkoping via Troostwijk sluit af of 28 maart.

Indrukwekkende privécollectie

Initiatiefnemer van de verkoop is Ivo Rigter Sr., een bekende naam in het milieu van verzamelaars van militair materiaal. Met zijn bedrijf BAIV (British and American Infantry Vehicles), stelt hij militaire voertuigen op een professionele manier op punt. “Het is begonnen met een passie voor Britse en Amerikaanse militaire voertuigen. Mijn zoon en ik sleutelden daar graag aan, maar na een paar jaar werd het een professionelere aangelegenheid,” stelt Rigter. Zo kwam hij ook in contact met Peter Van de Perck. Samen met zijn grootvader bouwde Van De Perck een indrukwekkende privécollectie uit. Na het overlijden van zijn grootvader twee jaar geleden ontstond het idee om de collectie in één keer volledig van de hand te doen. Nu is het dus zover.

Van zaklamp tot truck met afweergeschut

Bij de collectie zitten een paar heel opvallende stukken. Zo is er bijvoorbeeld een bijzondere Canadese halftrack – dus met rupsbanden achteraan en gewone wielen vooraan – te bewonderen, volledig uitgerust met afweergeschut. Een ander pronkstuk is een zeldzame GMC truck uit 1942, die door de genie werd gebruikt en beschikt over een in goede staat verkerende Le-Roy compressor.

Maar ook wie het minder groots ziet kan een slag slaan. “Naast militaire voertuigen zijn er ook verschillende kavels met toebehoren. Denk maar aan opbergdozen voor ammunitie, kledij, jerrycans, een zaklamp… Met wat geluk kunnen liefhebbers misschien wel een koopje doen,” aldus Rigter.