Amazones met Phara de Aguirre

In de driedelige documentaire-reeks Amazones gaat Phara de Aguirre op zoek naar vrouwen die de wapens opnemen. Ze onderzoekt waarom de vrouwen die radicale keuze hebben gemaakt, wat ze hopen te bereiken en wat de gevolgen zijn, voor henzelf en voor hun omgeving.

In de eerste aflevering trekt Phara naar IsraΓ«l en Palestina, waar sinds 1948 een conflict om land woedt. Ze praat er met Palestijnse verzetsstrijdsters en vrouwen van het IDF, het IsraΓ«lische leger. Zo hoort ze beide kanten van het verhaal uit de mond van verschillende generaties strijdlustige vrouwen.

In Colombia zoekt Phara vrouwelijke rebellen op van de linkse Farc (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia). Zij hebben de wapens neergelegd na een vredesakkoord met de overheid. Nu blikken ze samen met Phara terug op 50 jaar guerrillastrijd en bereiden ze zich voor op een re-integratie in de samenleving.

Voor de derde aflevering reist Phara naar Iraaks Koerdistan, waar ze kennismaakt met Koerdische strijdsters die tegen IS vochten, op meerdere fronten. Hun strijd is nog lang niet gestreden.

Amazones is een productie van Canvas.Β  De reeks werd bedacht door Nahid Shaikh, die samen met Filip Lenaerts (Tytgat Chocolat) instond voor de regie.

Vanaf dinsdag 20 februari om 21.15 u. op Canvas en vrtnu.be.