Er was eens in Irak

Vanaf dinsdag 1 september brengt Canvas de beste internationale documentaire reeksen. Once upon a Time in Iraq is een vijfdelige BBC-reeks over de oorlog van de internationale coalitie tegen het Irak van Saddam Hoessein in 2003, verteld door gewone mensen die erbij betrokken waren of erdoor getroffen werden.

Net zoals Rudi Vranckx dat bij ons vaak doet, legt regisseur James Bluemel de focus niet zozeer op de strategische en geopolitieke aspecten van de oorlog, maar op de tragische gevolgen voor de man en vrouw in de straat. Want uiteindelijk zijn zij het, en niet de politici of strategen, die de oorlog aan den lijve ondervinden en ermee moeten leven.

Bluemel (die in 2016 een Bafta Award won voor zijn migratiereeks Exodus: Our Journey to Europe) laat getuigen uit de twee kampen aan het woord: Irakese middenstandsfamilies die hun land na de omverwerping van het regime ook nog eens zagen wegzinken in het moeras van een burgeroorlog, Amerikaanse families die het verlies van een zoon of een dochter moeten verwerken, Irakese jongeren wiens toekomstdromen verbrijzeld werden, Amerikaanse soldaten die aan hun lot werden overgelaten, ouders van zelfmoordterroristen die in het reine proberen te komen met die dramatische gebeurtenissen en zelfs vroegere Saddam-getrouwen die vinden dat het land nu slechter af is dan in de tijd van de dictatuur. Hun getuigenissen, in een sobere setting, worden geïllustreerd met archiefbeelden, vaak ter beschikking gesteld door de geïnterviewden zelf

Zo geeft de documentaire een veelzijdig en diepgaand beeld van de Irakese oorlog en de gevolgen ervan tot vandaag.

Vanaf dinsdag 1 september om 22.50 u. op Canvas en meteen integraal op canvas.be (VRT NU).