Extra poetswerk door huisdier

Ze zijn ontzettend lief, altijd blij als je thuiskomt en ze maken je huis net iets meer thuis. Helaas maken ze je huis ook net iets viezer: huisdieren zorgen voor meer poetswerk. Huisdiereigenaren zeggen veel tijd te besteden aan schoonmaken, maar liefst 68 procent beaamt dit. Maar je bent niet alleen meer tijd kwijt aan het onderhouden van je huis, ook jaag je je huisdieren de stuipen op het lijf: 56 procent van de dieren is bang voor de klassieke stofzuiger. Dat blijkt uit een online onderzoek gericht op schoonmaken, uitgevoerd door onderzoeksbureau iVOX in opdracht van iRobot – marktleider in huishoudrobots voor consumenten.

Huisdiereigenaren besteden dus aanzienlijk meer tijd aan het huishouden dan mensen zonder dieren. Gemiddeld spenderen mensen zonder huisdier 5 uur aan het schoonmaken van hun huis. Huisdiereigenaren gaan hier overheen met niet minder dan 6 uur en 15 minuten. Mensen met huisdieren besteden dus maar liefst 1 uur en 15 minuten per maand langer aan stofzuigen dan mensen zonder harige huisgenoten.

Dat zijn veel extra poetsuren als je bedenkt dat helft van de Belgen één of meer huisdieren heeft, waarvan de kat (61 procent) populairder is dan de hond (44 procent).

Probleemzones

Er bestaat niet alleen een verschil in tijd, maar ook in probleemzones. Hoewel zowel huisdiereigenaren als mensen zonder dieren aangeven dat de keuken één van de smerigste kamers in hun huis is (85 procent), verschillen ze van mening over de overige probleemzones. Huisdiereigenaren (60 procent) vinden hun woonkamer vaak het smerigst. Een opvallend resultaat, gezien 15 procent ook aangeeft wel dagelijks te stofzuigen. Mensen zonder huisdieren hebben de meeste problemen met hun badkamer.

Een eenvoudige manier om de schoonmaaktijd te verkorten, is het gebruik van een robotstofzuiger. iRobot ontwikkelde bijvoorbeeld de Roomba® Robotstofzuiger, waarvan er wereldwijd al twintig miljoen verkocht werden. Met een robotstofzuiger verkort je de schoonmaaktijd, zodat je meer tijd overhoudt voor leuke dingen, zoals een heerlijke winterwandeling met je viervoeter.