Flexibel werken maakt mensen socialer

Flexibele werknemers hebben een actiever sociaal leven (74%), zo blijkt uit de meest recente studie uitgevoerd door Regus, de aanbieder van flexibele werkplekken. Werknemers geven aan dat het feit dat ze regelmatig dichter bij huis kunnen werken, hen helpt om een beter sociaal leven te hebben en meer mensen te ontmoeten. Het onderzoek toonde ook aan dat flexibele werknemers meer bij lokale handelaars winkelen en meer bijdragen tot de lokale economie (47%).

“74% van de zakenlui in België zegt dat flexibel werken hen toelaat meer naar buiten te gaan en meer doet omgaan met anderen”

Regus ondervroeg tijdens het onderzoek meer dan 170 zakenlui in België en ontdekte dat met flexibel en dichtbij huis werken het gemeenschapsgevoel van mensen op verschillende manieren wordt aangescherpt. Niet alleen lokale handelaars doen er hun voordeel bij, maar ook de naasten: er wordt immers meer met vrienden en familie afgesproken en er wordt buitenshuis afgesproken. Flexibel werken is zo in belang toegenomen dat 69% van de werknemers zegt dat elke nieuwe job die ze zouden aannemen, in flexibel werken zou moeten voorzien.

De bevindingen van Regus:

•     Dichter bij huis werken zou volgens het onderzoek ook voor gezondere werknemers zorgen en tweederde van de ondervraagden zei dat het feit dat ze niet meer hoefden te pendelen betekende dat ze langer konden slapen (63%);
•     Meer dan de helft bevestigde ook dat een kortere pendelrit bijdraagt tot het vrijmaken van tijd om gezonder te eten (48%);
•     Maar flexibel werken kan ook helpen om niet langer meer het vervelende gedrag van collega’s te moeten ondergaan: 40% gaf aan dat het betekende dat ze niet langer meer het asociale gedrag van collega’s moesten verdragen;
•     Twee op vijf van de ondervraagden (41%) bevestigt dat af en toe op een andere locatie dan het hoofdkantoor werken ervoor zorgt dat ze niet met saaie collega’s moeten omgaan.

William Willems, Regus Country Manager voor België zegt daarover het volgende: “Flexibel werken wordt erkend als een belangrijk gegeven om personeel te houden en te motiveren, maar de onderzoeksresultaten tonen ook duidelijk aan dat het ook een rol speelt bij de beslissing van werknemers om al dan niet op een jobaanbieding in te gaan.”

“Terwijl de voordelen van flexibel werken op de gezondheid en het moreel makkelijk aantoonbaar zijn, toont de studie ook aan dat wanneer men werknemers toelaat om dichterbij huis te werken, dit ook een positieve invloed heeft op de plaatselijke gemeenschap. Kleine ondernemingen en handelaars, zoals café’s en winkels, spelen een grote rol in het ontwikkelen van een gemeenschapsgevoel en zouden tot sluiting gedwongen kunnen worden wanneer ze enkel tijdens het weekend bezocht zouden worden. Dankzij flexibel werken krijgen deze commerciële activiteiten tijdens de week een voortdurende stroom aan klanten aangevoerd.”