Horror in het vliegtuig

AirHelp verzamelt niet alleen vluchtgegevens in vorm van cijfers, maar ook spannende feiten. Zoals vluchten waar wel heel bijzondere passagiers op hebben ingecheckt, die zorgden voor de nodige vertraging. In het kader van Halloween, a.s. woensdag 31 oktober heeft AirHelp eenΒ  aantal horrorverhalen geselecteerd. Leuk om je lezers mee te verrassen.

Kakkerlakken kolonie

Geen insect is zo moeilijk uit te roeien als de kakkerlak. Nu zou dat ook niet nodig moeten zijn, maar het is toch erg onaangenaam als er een complete kolonie in de gordijnen van jouw vliegtuig hangt. Het overkwam passagiers op een vlucht met American Airlines van Miami naar Reagan een aantal jaren geleden. Zij zaten opgerold en in paniek op hun stoelen terwijl de bemanning vernuftige pogingen deed om de beesten uit te roeien. Het leverde maar liefst twee uur vertraging op.

Sissende slang

Van je medepassagiers moet je het hebben. Of niet, in het geval van een Egypt Air vlucht in 2012. Dit vliegtuig moest een noodlanding maken omdat een passagier was gebeten door een cobra. De passagier in kwestie smokkelde de slang mee in zijn handbagage. Ondanks de beet probeerde hij het beest nog onder controle te krijgen, maar al snel sloop hij onder de stoelen door van de doodsbange passagiers.

Een ander incident met een slang vond plaats op een vlucht van Alice Springs naar Melbourne met Quantas. Maar liefst vier pythons bleken op mysterieuze wijze te zijn ontsnapt uit hun kooi in het bagageruim en de bemanning slaagde er niet in de beesten te vinden. Waar is Freek Vonk als je hem nodig hebt?

Mieren in de Airco

Een vlucht vanuit Mexico City maakte melding van vertraging vanwege rondvliegende mieren. De bemanning startte de airconditioning van het toestel, waarbij duizenden mieren die hun weg naar de ventilatieopeningen hadden gevonden de cabine in werden gelanceerd. Passagiers klaagden over jeuk.

Muizen mania

Passagiers aan boord van een vlucht van British Airlines eerder dit jaar hadden een vertraging van maar liefst vier uur omdat er een muis gespot was aan boord. De passagiers moesten al die tijd in hun stoel blijven zitten tot het beestje gevangen werd. Dit kleine schepsel kan British Airlines bijna 170.000 euro kosten ter compensatie van de vertraging aan passagiers.

Een vergelijkbaar incident vond plaats in Madrid, waar een vlucht vanΒ  Qatar Airways naar Doha klaar stond voor vertrek. Ook hier werd een muisje gespot in de cabine, waarop het hele vliegtuig moest worden gereinigd met een bepaald soort gas. De vlucht kon hierdoor zes uur later dan gepland vertrekken.

Op leguanen jacht

Een WestJet-vlucht werd in Toronto aan de grond gehouden nadat de douane had vastgesteld dat er ongewenste gasten aan boord zouden zijn. Een van de passagiers wist leguanen aan boord te smokkelen, maar eenmaal ontdekt bleken er nog maar twee van hen in de koffer te zitten. Ook hier moest het vliegtuig aan de grond blijven voor een grondige ontruiming en ontsmetting, omdat de dieren met hun tanden in staat zijn belangrijke kabels van het vliegtuig te beschadigen. Lekker idee.

Bijeninvasie

Een Citilink Indonesia-vlucht werd vorige maand op de internationale luchthaven van Kualanamu aangelegd, omdat duizenden bijen afdaalden naar de rechtervleugel van het vliegtuig. Gelukkig konden de bijen niet naar binnen. Gefrustreerde passagiers moesten meer dan 90 minuten wachten om in te grijpen door de plaatselijke brandweer, die de insecten met waterstralen uitschakelde.

Vertraging

Mocht het jou als Europese reiziger overkomen dat je vlucht vertraagd of geannuleerd is vanwege omstandigheden als hier beschreven, dan val je onder de Europese wetgeving, en kun je aanspraak maken op een compensatie van € 600, indien:

De vlucht drie uur of langer vertraagd is
De vlucht is geannuleerd en je niet binnen twee uur na de geplande aankomsttijd op de luchthaven van aankomst bent gearriveerd