Kwart van de Vlamingen viert geen Valentijn

Mocht je van een andere planeet komen. Vandaag is het Valentijn. Je kan er niet aan ontsnappen. Toch laat een kwart van de Vlamingen deze dag het liefst aan zich voorbijgaan. Wie wel viert geeft gemiddeld zo’n 35 euro uit aan zijn of haar geliefde. Dat blijkt uit een onderzoek van rekening.be.

Aan de hand van een enquête wou de website Rekening.be, die lifestylenieuws met een financiële ondertoon brengt, te weten komen of we wakker liggen van Valentijnsdag.  Ruim 4.000 personen namen deel. Daaruit blijkt dat toch 26 procent geen behoefte heeft aan Valentijn. De overige deelnemers zullen het ‘feest der geliefden’ wel vieren. Dan kan gaan van een bloemetje, een uitstapje tot een gezellig romantisch avondje thuis.

Het mag niet veel kosten

Op restaurant gaan is dé klassieker, maar slechts 20 procent kiest daarvoor.  Voor de overgrote meerderheid volstaat een simpel romantisch uitstapje met zijn tweetjes. Veel moet dat overigens niet kosten, want gemiddeld geeft de Vlaming slechts 34,22 euro uit aan Valentijn. Daarmee liggen de cijfers in de buurt van de resultaten van het Onderzoeks- en Informatiecentrum van de Verbruikersorganisaties (OIVO), enkele jaren terug. Toen al was de tendens ingezet om steeds minder Valentijn te vieren, en voor wie dat wel deed mocht dat steeds minder kosten. Tien jaar geleden gaven we nog gemiddeld 100 euro uit aan cadeautjes.