Mavinga wint Red Bull Dance Your Style

Tijdens Red Bull Dance Your Style – een gloednieuwe dance battle op zaterdagavond 17 november 2018 in een uitverkochte KVS in Brussel – stonden 16 van de beste Belgische dansers recht tegenover elkaar. Eén tegen één, maar elk in hun eigen stijl. Van hiphop en popping tot house en breakdance. Op muziek die alle regels brak, van The Beatles tot Stromae. De dansers gooiden hun meest funky moves in de strijd om het enthousiaste publiek in te pakken. Want dat was de jury. Zij kozen na 15 verrassende battles de Luikse Mavinga als winnaar van deze eerste editie.

“Een super ervaring,” zei Mavinga achteraf. “Ik kende het event al uit Frankrijk, dus echt gek hoe het leven loopt en ik nu de Belgische editie win. De sfeer was waanzinnig, nog cooler dan ik verwachtte. Alle dansers waren van topniveau, de battles ongelooflijk leuk om te doen. Echt, dit wil niemand missen volgend jaar!”

Eén tegen één, ronde na ronde. De halve finales waren van ongekend niveau. Mavinga versloeg Emjay, en Joffrey Anane gaf Popping Danys het nakijken. In de finale had het publiek drie rondes nodig om de allereerste winnaar van Red Bull Dance Your Style te kiezen. Mavinga!

Publiek als jury

Elke bezoeker kreeg een kaart met een rode en blauwe kant. Daarmee kon na elke battle gestemd worden op de favoriete danser. De danser met het meeste stemmen – dus het meeste kaarten met zijn/haar kleur in de lucht – ging door naar de volgende ronde.

Om te winnen moesten de dansers – met elk hun verschillende achtergrond – een unieke stijl, bakken creativiteit en vooral persoonlijkheid naar voor schuiven. En de zaal meekrijgen natuurlijk, de enige jury die ze moesten overtuigen.

Michael Jackson

“Daar moet je als danser heel wat voor in huis hebben,” zegt Belgisch hiphop/dansicoon Saho. Hij danst als sinds de jaren ’80, werd opgeleid door Poppin Taco, de choreograaf van Michael Jackson en geeft tegenwoordig workshops over heel Europa. “Red Bull Dance Your Style is uniek, want de dansers hebben allemaal een andere achtergrond. Popping tegen breaking dus, of hiphop tegen locking. Bovendien wisten ze op voorhand niet op welke muziek ze moesten battlen. Soms paste het nummer bij hun stijl, maar soms ook niet. Dan was het aan de dansers om te tonen hoe goed ze echt waren.”