Online test coronavirus

Nu het coronavirus ook ons land heeft bereikt, maken mensen zich steeds meer zorgen over een mogelijke besmetting. Zelfs al gaat het bij de eerste Belgische patiënt om een geïsoleerd en met grote zorg omgeven geval. De vakgroep huisartsgeneeskunde en chronische zorg van de Vrije Universiteit Brussel ontwikkelde een online vragenlijst waarmee het risico op een besmetting met corona op een eenvoudige manier kan worden ingeschat. De VUB wil daarmee ook voorkomen dat de mensen zich onnodig zorgen maken.

In deze winterperiode hoesten en niezen heel wat mensen. Maar met het het coronavirus zullen ook steeds meer mensen zich zorgen maken dat ze zelf het gevreesde virus hebben of dat anderen hun daarmee zouden besmetten. De gewone seizoensgriep is namelijk moeilijk te onderscheiden van een infectie met het coronavirus. De overheid gaf al aan dat mensen die de voorbije veertien dagen in China waren en nu klachten hebben die lijken op pneumonie (longontsteking), mogelijk besmet zijn met het coronavirus.

Maar voor de bevolking is het niet zo eenvoudig om te weten wat nu precies de symptomen van een pneumonie zijn en wat het verschil is met bijvoorbeeld een bronchitis, griep of een verkoudheid.

Op de website www.coronavirustest.be kunnen burgers aan de hand van een aantal eenvoudige vragen hun risico op besmetting inschatten.