River Cleanup acties tijdens World Cleanup Day

Op zaterdag 19 september vindt opnieuw World Cleanup Day plaats, de grootste wereldwijde opruimactie van het jaar. Dan wordt er in meer dan 150 landen door miljoenen mensen afval opgeruimd. En deze editie heeft alles in zich om alvast in België een succes te worden. Want River Cleanup, Eneco Clean Beach Cup, JCI Belgium, Bewapp en Mooimakers beslisten om hun krachten te bundelen om zoveel mogelijk vrijwilligers te mobiliseren voor dit initiatief.

River Cleanup mobiliseert vrijwilligers in de steden rond waterlopen. Elk jaar belandt er immers zo’n 8 miljard kilogram afval in onze zeeën en oceanen. 80% van dat afval raakt daar verzeild via rivieren.

Tussen World Cleanup Day (19 september) en World Rivers Day (27 september), organiseert River Cleanup grote acties in onder meer Antwerpen, Gent, Brussel, Leuven, Luik en Namen samen met lokale partners en actiegroepen. Daarnaast wil de non-profit individuen, families en organisaties aanzetten om zelf een actie op te zetten bij een rivier in de buurt via river-cleanup.org.

Antwerpen fungeert op zaterdag 19 september als de hoofdlocatie voor de Schelde. Zuhal Demir, Vlaams minister van Omgeving en Energie, doet hier alvast mee samen met een 400-tal vrijwilligers. Deelnemers worden gevraagd zich vooraf te registreren via deze link. Daarnaast zullen er ook ervaren kajakkers het water op gaan om afval te verzamelen uit de dokken. Na afloop van de cleanup keren de deelnemers terug naar Stormkop waar het afval gesorteerd wordt en de vrijwilligers kunnen genieten van een drankje.