Veilig online kerstaankopen doen

Traditioneel is het in deze periode van het jaar over de koppen lopen in de winkelstraten. Maar ook voor de webshops staat het drukste weekend van het jaar voor de deur. Steeds meer Belgen kopen hun kerstaankopen online, maar dat online winkelen is echter niet zonder gevaar. Je loopt namelijk het risico dat hackers via de digitale weg je persoonlijke gegevens te pakken krijgen. Daarom geeft beveiligingsspecialist Bullguard 10 nuttige tips.

– Scherm je persoonsgegevens zorgvuldig af, van je naam en je adres tot e-mailadressen, rekeningnummers, pincodes en andere informatie aan de hand waarvan je kunt worden geïdentificeerd. Geef deze informatie nooit zomaar prijs op het internet.
– Zorg ervoor dat je over beveiligingssoftware beschikt. De beste beveiligingssoftware bevat meerdere beschermingslagen en combineert traditionele virusdetectie op basis van handtekeningen met gedragsdetectie, zoals BullGuard Internet Security.
– Werk je software bij. Softwareaanbieders publiceren regelmatig patches voor besturingssystemen wanneer zij beveiligingsproblemen vaststellen of wanneer hackers een lek ontdekken. Installeer die updates altijd meteen.
– Bij banken en handelaren verschijnt er steeds een hangslotje in de adresbalk van je browser. Dat slotje moet dicht zijn; het geeft aan dat alle transacties versleuteld en beveiligd zijn.
– Zoek op de website naar gegevens over het bedrijf, zoals een beleid inzake terugbetalingen en retourzendingen of een telefoonnummer waarop je het bedrijf kunt bereiken.
– Druk altijd een kopie van je onlinebestelling af als bewijs van je transactie.
– Gebruik een creditcard. Creditcardbedrijven zijn bij wet verplicht om klanten bescherming te bieden.
– Als je onlineveilingsites gebruikt, maak dan altijd een anonieme schermnaam aan zodat je niets over jezelf verklapt.
– Kies een sterk, uniek wachtwoord. Zorg ervoor dat je wachtwoord minstens tien tekens en een combinatie van hoofdletters, kleine letters, symbolen en cijfers bevat.
– Heb je twijfels bij een bepaalde site? Zoek het bedrijf dan even op en lees wat anderen erover te vertellen hebben.

bullguard_online-shopping_infographic_nl