Files kost nu al 1.151 euro per jaar

De gigantische files op onze wegen kosten een gemiddeld Belgisch gezin van drie nu al zeker 1.151 euro per jaar. In totaal bedraagt de economische schade voor ons land minstens 4,35 miljard euro. Dat blijkt uit een nieuwe analyse op basis van OESO-rapporten door Realty, organisator van de grootste vastgoedsummit in België. Wereldwijd werken bedrijven en overheden hard aan alternatieve mobiliteitsvormen om de dagelijkse verkeersinfarcten op te lossen. Die zullen steeds vaker onze woonkeuze beïnvloeden. Daarom onderzoeken Realty en de gerenommeerde professor Urbanisatie Alexander D’Hooghe (MIT) in een nieuwe studie welke van deze innovatieve oplossingen het meeste potentieel hebben om het Belgische systeem te veranderen. En sterker nog: hoe deze oplossingen straks ons woongedrag bepalen.

Het voorbije decennium is het fileleed op onze wegen sterk toegenomen. In heel België staan we met z’n allen nu al meer dan één miljoen uren aan te schuiven. Dat veroorzaakt niet alleen veel stress bij bestuurders, het heeft ook een serieuze impact op het milieu. De schade is eveneens niet te onderschatten: de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) schat de kosten van verkeersopstoppingen op 1 à 2 procent van ons bruto binnenlands product (bbp). De meest voorzichtige inschatting gaat dus uit van een impact van 4,35 miljard euro of 383,7 euro pér inwoner op jaarbasis. Voor een gemiddeld Belgisch gezin van drie komt dit neer op een kost van 1.151,1 euro. Denk maar onder andere aan het sneller slijten van een wagen, tank-, wegen- en milieukosten en de tijd die je niet aan je werk of andere bezigheden kunt besteden. Zowel maatschappelijk, ecologisch als economisch is deze situatie stilaan onhoudbaar geworden.

Impact op ons woongedrag

Volgens professor D’Hooghe, werken inmiddels wereldwijd bedrijven, overheden en onderzoeksinstellingen hard aan alternatieve mobiliteitsoplossingen, zoals onder andere zelfrijdende wagens, fietsdelen en apps waarmee je o.a. taxi’s, steps of deelwagens meteen kan vinden (e-hailing). Samen met Realty, dat jaarlijks dé real estate summit van België organiseert, onderzoekt het architecten- en stedenbouwkundig bureau ORG van professor D’Hooghe, in een nieuwe studie welke van deze innovatieve oplossingen het meeste potentieel hebben om het Belgische systeem te veranderen. En sterker nog: hoe ze straks ook ons woongedrag bepalen.

De resultaten van de ‘Mobility Impact’-studie worden voorgesteld op Realty, dé jaarlijkse summit voor vastgoedprofessionals, die doorgaat op 19 en 20 september in Knokke-Heist. Aansluitend volgt een groot debat met beleidsmakers en vastgoedexperts. Op Realty zal overigens niet alleen ‘nieuwe mobiliteit’ onder de loep worden genomen. Zo komen onder andere ook de nieuwste evoluties in Property Technology (PropTech) en nichemarkten aan bod, net als de invloed van coworking op bedrijfsvastgoed.