Meer dan één Belg op drie maakt auto niet klaar voor de winter

Worden onze winters steeds milder of is het typisch Belgisch om je niet druk te maken in mogelijke problemen voor ze zich stellen? Hoe dan ook is het een onbetwistbaar feit dat ruim een derde van de Belgen zijn auto niet klaarmaakt voor de winter. Dat blijkt uit een rondvraag van Q8 bij duizend landgenoten. Om je extra voor te bereiden en je niet opnieuw te laten verrassen door Koning Winter, somt Q8 enkele nuttige tips op.

Dit weekend wordt er weer sneeuw verwacht in ons land. Toch maakt meer dan één Belg op drie (36%) zich niet al te veel zorgen over het koude weer en gaat onvoorbereid de weg op. Daarbij valt op dat 55-plussers beduidend voorzichtiger zijn dan hun jongere landgenoten. Van de Belgen jonger dan 34 maakt maar liefst 40% zijn auto niet winterklaar. Onder 35-54-jarigen is dat 35%.

Daarnaast zijn Vlamingen en Brusselaars duidelijk slechtere leerlingen dan Walen. Ruim vier op tien (42,5%) bestuurders in beide gewesten trotseren zonder voorbereidingen de koude weersomstandigheden op de weg. In Wallonië neemt 41% meteen na de eerste winterprik de nodige maatregelen.

Vaseline of babypoeder?

Maar hoe maken Belgen hun auto nu eigenlijk klaar voor de winter? De populairste voorbereidingen zijn antivries toevoegen aan de ruitenwisservloeistof (73%), een ijskrabber in de auto leggen (71%) en winterbanden installeren (65%). De top vijf wordt vervolledigd door een winteronderhoud in de garage (56%) en het checken van de bandendruk (50%).

Onze landgenoten zijn trouwens ook niet vies van wat natuurlijke experimentjes. Zo gebruiken ze bijvoorbeeld vaseline tegen dichtgevroren deursloten. Of babypoeder op de rubberen omlijsting van de deur, zodat die niet meer dichtvriest. Toch verkiezen de meeste Vlamingen nog altijd ontdooispray of een afdekscherm. Terwijl Walen liever een zak strooizout opentrekken.

Als de nood het hoogst is…

De items die het vaakst vergeten worden als de temperatuur onder het vriespunt zakt, zijn winterbanden (20.4%), ijskrabbers (16,8%), afdekschermen (14.7%) en strooizout (14,3%). Gelukkig kan je voor heel wat van deze basisbenodigdheden tot wel 24/7 terecht bij een Q8 station in jouw buurt. Bovendien kan je in de Delhaize Shop & Go’s ook jouw laatste boodschappen snel inslaan. Twee vliegen in één klap!

Mocht het koude weer je toch te pakken krijgen, dan kan je aan hetzelfde Q8 station ook terecht voor een lekkere warme kop koffie aan de Nespresso corner. Wens je er graag een  gebak, een koffiekoek of een vers belegd broodje bij? Dan kan je ook even langslopen bij Panos. Op deze manier wordt wachten op de pechverhelping toch net dat beetje aangenamer.