MINI Cooper SE Cabrio

De BMW Group loopt opnieuw voorop wat betreft de circulaire economie. De nieuwe MINI Cooper SE Cabrio (gecombineerd stroomverbruik: 17,2kWh/100 km volgens WLTP; koolstofuitstoot: 0 g/km) wordt het eerste seriemodel dat wordt geproduceerd met lichtmetalen velgen die volledig van gerecycled aluminium zijn gemaakt.

“Als premiumfabrikant hebben we duurzaamheid al heel vroeg in de ontwikkeling verankerd”, aldus Dr. Nicolai Martin, Senior Vice President Development Automated Driving. “De lichtmetalen velgen van de volledig elektrische open-top vierzitter zijn een uitstekend voorbeeld van duurzaam grondstoffengebruik en ze vormen een belangrijke mijlpaal op weg naar de circulaire economie voor de BMW Group.”

Het eerste gebruik van 100 procent secundair aluminium voor lichtmetalen velgen op een serieproductievoertuig is in samenwerking met de wielenfabrikant Ronal. Het consequente gebruik van gerecycled aluminium spaart niet alleen de grondstofbronnen, maar elimineert ook het bijzonder energie-intensieve elektrolyseproces dat normaal gesproken nodig is om lichte legeringen te produceren.

Re:think – het wiel opnieuw uitvinden.

De BMW Group zet vaart achter de succesvolle implementatie van een circulaire economie volgens de vier basisprincipes Re:think, Re:duce, Re:use en Re:cycle, waarbij de ontwikkeling van de eerste 100 procent gerecyclede aluminium lichtmetalen velgen consequent op deze uitgangspunten is afgestemd. Als ’s werelds eerste volledig elektrische open-top premium auto die in kleine series wordt geproduceerd, zijn het niet alleen de lichtmetalen velgen, maar de nieuwe MINI Cooper SE Cabrio in zijn geheel, die volledig opnieuw zijn doordacht op het gebied van duurzaamheid.

De combinatie van een licht steunwiel van 100 procent gerecycled aluminium met aerodynamisch geoptimaliseerde inleg van echt metaal en een innovatief ontworpen middenkap biedt een unique selling point waarmee het model zich duidelijk onderscheidt van de concurrentie. Het volledig uit gerecycleerde lichtmetaal vervaardigde steunwiel voldoet volledig aan de structurele eisen en hoge kwaliteitsnormen van BMW Group, terwijl de inlays de aerodynamische eigenschappen van de auto optimaliseren en zo de actieradius van de MINI Cooper SE Cabrio vergroten. Met andere woorden, de innovatieve lichtmetalen velgen dragen in meerdere opzichten bij aan de vermindering van de CO2-voetafdruk van de auto – zowel tijdens de productie als tijdens het rijden.

Re:duce – aanzienlijke koolstofreductie door het gebruik van gerecycled aluminium.

Door het gebruik van secundaire materialen met een koolstofvoetafdruk van minder dan 0,16 kg koolstof per kilogram aluminium is de wielenleverancier erin geslaagd de koolstofuitstoot in zijn productiefaciliteit tot 75% te verminderen in vergelijking met conventioneel geproduceerde wielen. Concreet betekent dit dat de koolstofuitstoot daalt van ongeveer 130 kg naar ongeveer 30 kg.

De uitstekende aerodynamische eigenschappen en het lichtgewicht ontwerp van de innovatieve lichtmetalen velgen maken ook een verschil op de weg: de volledige omsluiting van de buitenkant van het wiel door de inlays vermindert de luchtweerstand aanzienlijk. Het geoptimaliseerde gewicht verlaagt de ongeveerde massa van de hele auto, waardoor de MINI Cooper SE Cabrio het voor het merk zo typerende go-kart gevoel geeft.

Re:use – recyclebaarheid maakt het mogelijk af te zien van primair aluminium.

De consequente toepassing van de principes van de circulaire economie heeft de vreugde over duurzaamheid voor de MINI gemeenschap tot een geleefde ervaring gemaakt. Bestuurders van de MINI Cooper SE Cabrio met lichtmetalen velgen van gerecycled aluminium maken deel uit van een proefproject dat de vraag naar primaire grondstoffen geleidelijk moet verminderen. Ook de lichtmetalen velgen van de MINI Cooper SE Cabrio kunnen aan het einde van hun levenscyclus volledig worden gerecycleerd. Door deel te nemen aan deze circulariteit kan de BMW Group de hoeveelheid aluminium die geproduceerd moet worden door middel van een energie-intensief primair energieproces voortdurend verminderen.

Re:cycle – wielen van gerecycled aluminium van topkwaliteit.

Ook secundaire grondstoffen moeten voldoen aan de hoge eisen die BMW Group stelt aan kwaliteit, design, veiligheid en mechanische eigenschappen.

Met de lichtmetalen velgen van de MINI Cooper SE Cabrio is de BMW Group er voor het eerst in geslaagd een materiaalcyclus voor hoogwaardige velgen op te zetten, waarmee de weg wordt vrijgemaakt voor herhaald gebruik van de grondstof. Het gebruik van 100 procent gerecyclede aluminium velgen in een kleine serie is het eerste bewijs van de haalbaarheid van de ambitieuze duurzaamheidsdoelstellingen met betrekking tot de circulaire economie. Tegelijkertijd zet de wereldpremière van de MINI Cooper SE Cabrio de toon voor het opschalen van het innovatieve productieproces voor gebruik in toekomstige grote seriemodellen.