Regelmatig bandenonderhoud

Het bandenbewustzijn in België is laag. De bandenspanning en het bandenprofiel zijn vaak niet in orde, zo blijkt uit verschillende onderzoeken. Een recente peiling onder personen(auto’s) door Profile bevestigt dit opnieuw. Maar liefst 87% van de gecontroleerde banden van de 1.487 auto’s was niet op de juiste spanning. Het gemiddelde bandenprofiel was 2,9 mm. Bij de bedrijfswagens was dat 2,2 mm. Een zorgelijke vaststelling volgens Profile. Profile pleit voor minimaal 2 millimeter bij zomerbanden en 4 millimeter voor winterbanden. Dan rij je pas veilig. Profile roept automobilisten op om bewust en actief de staat van de banden te controleren.

Hoge brandstofkosten en onveilige situaties

Een (te) zachte band heeft een breder oppervlak en daardoor meer weerstand. Dit heeft als gevolg dat de brandstofkosten stijgen. Naast het benzineverbruik slijt het rubber veel sneller. Daarnaast kunnen zachte banden gevaarlijke situaties opleveren in het verkeer. De kans op een klapband is groot en de auto gaat er slecht van sturen. Ook voor banden die te hard zijn opgepompt geldt dat dit nadelige gevolgen heeft voor de wegligging en de remweg van je auto en het slijtageverloop van de banden.

Elke twee maanden controleren

Om veilig op weg te zijn, is het aan te raden om de bandenspanning van een auto elke twee maanden te controleren en indien nodig op te pompen. Dit geldt voor winterbanden, zomerbanden en vierseizoenenbanden. Dit zorgt voor meer grip op de weg en dus een veiligere en comfortabele situatie. Bovendien zorgt de juiste bandenspanning voor een gunstiger brandstofverbruik en minder bandenslijtage. Dat scheelt fors in de kosten en het is beter voor het milieu.

Laag bandenbewustzijn

Nog opmerkelijk is dat bijna 9% van de gecontroleerde wagens in ons land de afgelopen drie maanden een lekke band heeft gehad. In Nederland, waar een gelijkaardig onderzoek plaatsvond bij 1.678 wagens, is dat nog geen 4%. Dat zegt wellicht iets over de staat van de Belgische wegen en banden. Bovendien reed maar liefst 12% van de gecontroleerde voertuigen in België – in september – nog steeds met winterbanden.