Zomertijd… tijd voor zomerbanden

Deze week is de lente officieel begonnen en dit weekend gaat de zomertijd in. Op zomerse temperaturen is het nog even wachten, maar het weer vertoont alvast de eerste lentekriebels. En… dat betekent ook dat het tijd is om uw winterbanden de nodige rust te gunnen en over te stappen naar zomerbanden. Bridgestone geeft alvast enkele tips voor een veilig voorjaar.

Wissel nu naar zomerbanden

Winterbanden zijn, door hun speciale samenstelling en loopvlakpatronen, ontworpen om tijdens koude weersomstandigheden zacht en flexibel te blijven, en de vereiste tractie en grip te verstrekken bij lage temperaturen op een droge, natte en ijzige ondergrond. Naarmate de temperatuur stijgt, verliezen winterbanden echter deze voordelen. Hun grip op het wegdek neemt af en het loopvlak zal sneller slijten.

Van zodra de winterse temperaturen voorbij zijn, zorgen zomerbanden voor betere prestaties dan winterbanden. Zomerbanden hebben een hardere samenstelling en dat heeft, vooral bij het remmen en in bochten, een positief effect met een betere slijtvastheid, rolweerstand en brandstofverbruik als gevolg.

Veiliger op nat én droog wegdek

Verschillende Bridgestone-tests tonen aan dat het verschil in prestaties tussen zomer- en winterbanden,  tijdens het remmen en bij het nemen van bochten,  bij zachtere temperaturen respectievelijk tussen 30% en 8% kan liggen, afhankelijk van de toestand van de wegen en de temperatuur.

Met de keuze om vanaf nu uw zomerbanden te gebruiken,  reduceert u dus onnodige risico’s en opteert u voor veiligheid.

Zorg voor banden blijft cruciaal

Naast het kiezen van de juiste band voor elk seizoen, blijft het ook essentieel om op de juiste manier zorg te dragen voor uw banden. Voor uw rijveiligheid is het regelmatig checken van de bandenspanning en de profieldiepte uiterst belangrijk.

Een maandelijkse controle van de bandenspanning is geen overbodige luxe. Twijfelt u aan de juiste spanning, dan kunt u de aanbevolen drukniveaus van de autofabrikant terugvinden in de handleiding van de auto, op de zijkant van de bestuurdersdeur, op het brandstofdeksel, of op het handschoenenkastje.

Ook voor het meten van de profieldiepte van uw banden, bestaat een eenvoudig trucje. Plaats een munt van 1 euro in een hoofdgroef. Als u de gouden rand op de munt nog kunt zien, is het loopvlak onder het wettelijke minimum van 1,6 mm afgesleten en is het hoog tijd om de banden te vervangen.

Kortom, om veilig de weg op te gaan, gebruikt u nu het best terug uw zomerbanden en houdt u vervolgens regelmatig uw bandenspanning en profieldiepte in het oog.

Veel rijplezier!