Urban stadsfestival vol sport, lifestyle en cultuur

Na een overweldigende editie in 2016, maakt Antwerpen zich op voor een nieuwe editie van Antwerp City Drops. Een gratis, urban stadsfestival in de Antwerpse binnenstad vol sport, lifestyle en cultuur. Op zaterdag 23 en zondag 24 september 2017 wordt de hele stad omgetoverd tot urban scene, met een mix van laagdrempelige initiaties, demonstraties en evenementen. Op verschillende locaties in de stad laten onder andere skaters, slackliners, graffiti-artiesten en bmx’ers het beste van zichzelf zien.

Onder de naam Antwerp City Drops laat Antwerpen het beste van de (inter)nationale urban scene op de stad los, zowel op het vlak van urban sports als lifestyle & culture. Op verschillende locaties in de binnenstad zullen sport, lifestyle en culturele activiteiten te beleven vallen en kunnen bezoekers zich vergapen aan de prestaties van topsporters.

Want het laatste weekend van september zit vól straffe stunts en groots spektakel  tijdens Antwerp City Drops. Naar aanloop van het festival vinden er sinds mei in de hele stad zo’n zestig verschillende initiaties en demonstraties en activiteiten plaats. Op die manier kan je kennismaken met allerlei ‘urban’ sporten en ontdek je de stad op een niet-alledaagse manier.

Focus op skateboard, BMX, basket en dance

Tijdens deze editie ligt de focus op skateboard, BMX, basket en dance, maar evengoed op urban lifestyle en cultuur. Het hele weekend lang hangt er een festivalsfeer in de stad: met niet enkel sport, maar ook een cultuurmarkt, street-art en dj’s.

In 2011 nog was Antwerpen Europese jongerenhoofdstad. In 2013 werd de stad verkozen tot Europese Sporthoofdstad. Antwerpen heeft dan ook de ambitie om te groeien tot ‘urban stad’ van de Benelux en blijft inzetten op ‘urban’.

Van de Grote Markt tot aan Park Spoor Noord

Op de verschillende locaties als  de Grote Markt, Steenplein, Jordaenskaai, Groenplaats, Park Spoor Noord, Vrijdagmarkt en Sint-Jansvliet, kunnen bezoekers enkele topsporters aan het werk zien. Op de Grote Markt vindt de World Cup Bike Trial plaats, met onder andere Belgische trots Kenny Belaey.

Kenny Belaey, nationale trots en negenvoudig wereldkampioen Trialbike: “Vorig jaar was echt de max. Heel het weekend lang hing er een fijne sfeer in de stad en heel wat mensen kwamen kennis maken met onze sport. Trialbiken in een stedelijke omgeving, met het stadhuis en de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal op de achtergrond, het is eens wat anders.”

(Inter)nationale topsporters

Op de Jordaenskaai en in de Skate-bowl in Park Spoor Noord is er een Europese skateboardwedstrijd, met 10.000 euro aan prijzengeld. Tijdens de bmx-wedstrijd op het Steenplein verdeelt een internationale jury een prijzenpot van 7.500 euro. En met de Urban Dance-wedstrijd op de Groenplaats valt 5.000 euro te winnen.

Maar wie wil, kan natuurlijk ook zélf stoere kunstjes uithalen tijdens de vele workshops. En tussen al het sporten door, kunnen bezoekers rustig kuieren op de cultuurmarkt of de honger stillen bij de verschillende foodtrucks.

Nightlife meets sports

Zowel overdag als ’s nachts zijn er tal van ‘things to do’. Terwijl topsporters overdag de meest halsbrekende tricks uithalen, kan je zowel op vrijdagavond, zaterdagavond én maandagavond je uitleven op de beats van hippe dj’s in Antwerpse clubs.

Vorig jaar lokte de eerste editie van Antwerp City Drops maar liefst 50 000 bezoekers.

Locaties

Grote Markt: World Cup Bike Trial
Steenplein: BMX, Pumptrack Contest, Junior Pumptrack, Freestyle BMX
Jordaenskaai: Antwerp Skate Contest
Groenplaats: Urban Market, Dance & dj , met zowel op zaterdag als zondag kunst, eten en urban crafts
Park Spoor Noord: Skate & Bowl, Junior Skate Contest, Sub event: City Mountainbike
Vrijdagmarkt: Subevent, Rock@Antwerp
Sint-Jansvliet: Basket
Afterparty: Kavka, Café d’Anvers & Ampère

Praktische informatie

Alle activiteiten zijn terug te vinden op www.antwerpcitydrops.be

Voor de organisatie van dit festival slaat de stad Antwerpen de handen in elkaar met evenementenbureau Fast Forward.