Awa en August verlaten Peking Express

Het eindpunt van de vierde aflevering van Peking Express betekende ook het einde van het avontuur voor Nederlanders Awa en August. De tortelduifjes kwamen als laatste over de streep aan het Overwinningsmonument in Dien Bien Phu. Door een rode kaart uit de zwarte enveloppe kregen ze geen tweede kans en moesten ze het spel verlaten. De teleurstelling was groot bij Awa en August bij het zien van de rode kaart: “We hebben zoveel goede dagen gehad en dan plots zit één dag echt alles tegen. Dat is dodelijk. We hebben hier wel iets moois neergezet en daar zijn we ongelooflijk trots op”, reageerde het duo na de uitschakeling.

Brecht en Cedric winnen vierde amulet ter waarde van 2500 euro, maar spelen hem daarna kwijt

Beste vrienden Brecht en Cedric haalden het bij de vierde proef, op zondag 23 april, in het traditionele dorpje Na Phat van de competitieve Awa en August. Tijdens de Tribal Olympics, een lokale vriendschappelijke competitie, namen beide duo’s het in enkele authentieke spelletjes tegen elkaar op. De Vlamingen trokken aan het langste eind.

Toen ze hun reis verderzetten, ontdekten ze dat ze in de chaos van de race hun amulet ergens vergeten waren. En geen amulet betekent ook geen geld, als ze Peking Express zouden winnen. Brecht en Cedric namen het alvast sportief op: “Dit is echt een unicum in Peking Express, maar wij schrijven graag geschiedenis. We hebben nog altijd de eer van het winnen van de proef en dat is meer dan voldoende.”

Steff & Margaux blijven in de race dankzij Min Hee Bervoets

Steff en Margaux waren tijdens deze etappe volledig afhankelijk van hun extra passagier Min Hee Bervoets. De energieke aanpak en positieve ingesteldheid van de bekende Belgische choreografe wierpen hun vruchten af. Liften, een slaapplaats regelen en eventueel een proef spelen. Dat waren de taken die Min Hee moest overnemen van het jongste duo in deze race. Ze mocht dan wel nog nooit gelift hebben, Steff en Margaux waren dolgelukkig met hun extra passagier: “Wij waren allebei al wat neerslachtig en onze tactiek – als we dat al zo konden noemen – bleek toch niet zo goed te werken. We hadden iemand nodig die ons met frisse moed en nieuwe energie omhoog kon trekken.”

Min Hee liet het duo opnieuw genieten van hun avontuur in Zuidoost-Azië: “Dankzij haar komst konden we opnieuw lachen”, vertellen Steff en Margaux. Voor Min Hee was het niet enkel een eerste ervaring met liften, maar het was ook een eerste en vooral emotionele confrontatie met het leven van een doorsnee Vietnamees gezin: “Die mensen hebben zo weinig, maar ze zijn zo vrijgevig en gastvrij. Dat kwam heel hard aan bij mij. Mijn hart brak op een bepaald moment.” De studenten zetten hun race volgende week zondag 30 april verder in Laos.

Op zondag 30 april om 20.30 bij Q2 laten de resterende duo’s Vietnam achter zich en racen ze verder in Laos. Het startpunt van de vijfde aflevering ligt aan de tempel van Sang Ha. Van daaruit liften ze via Luang Prabang tot aan de finish in het prachtige Nathon, waar Sean en Rik de duo’s opwachten aan de finish.