Gezelschapsspellen blijven populair

Kinderen kijken alleen nog schermpjes in hun vrije tijd? Niets daarvan! Uit een onderzoek bij 1.000 Belgen in opdracht van Asmodee België, marktleider als verdeler en ontwikkelaar van gezelschapsspellen, blijkt dat de top 5 vrijetijdsbesteding van min 12-jarigen er gevarieerder uitziet dan we zouden denken. ‘Sport en beweging’ (43%) prijkt op de eerste plaats, gevolgd door ‘tekenen en schilderen’ (39%), ‘film en TV’ (36%) en ​ ‘gezelschapsspellen’ (34%). “Dat is goed nieuws!” vindt Bert De Smet, directeur van Asmodee. “Samen gezelschapsspellen spelen is goed voor de ontwikkeling van je kind en het is ook pure quality time!”

De vakantie is het uitgelezen moment om spelletjes te spelen. Maar liefst 8 op 10 ouders neemt een gezelschapsspel mee op (ski)reis of tijdens een weekendje weg. Maar ook de thuisblijvers plannen gezelschapsspellen boven te halen: bijna 4 op 10 Belgen (38,5%) vinden een familiebijeenkomst een topmoment om te spelen. Asmodee tipt een aantal ‘must-plays’ voor de komende vakanties, waaronder klassiekers als Time’s Up, Ticket to Ride of Jungle Speed, maar ook het gloednieuwe spel Mantis.

Wat doet jouw kind vooral in zijn of haar vrije tijd? Meer dan 1 op 3 ouders (34%) met kinderen jonger dan 12 jaar plaatst ‘gezelschapsspellen’ in de top 5 van hun kind. Daarmee laten ze andere vrijetijdsbestedingen zoals gaming (30%), knutselen (25%), muziek beluisteren (20%), sociale media (19%), shoppen (10%) of cinema (6%) ver achter zich in het klassement.

“Dit klassement ziet er een pak minder éénzijdig uit dan we zouden denken”, vertelt Bert De Smet opgelucht. “Die diversiteit in vrijetijdsbesteding is goed nieuws. Het feit dat -12-jarigen nog vaak bewegen, stimuleert hun motorische vaardigheden. Met gezelschapsspellen op de 4de plaats worden ook hun sociale en verbale vaardigheden ontwikkeld. En los hiervan, is het gewoon supergezellig om samen gezelschapsspellen te spelen. In de vakantie is het net iets gemakkelijk om tijd te maken voor deze vorm van quality time!”

Top 10: Wat doet jouw kind vooral in zijn of haar vrije tijd?

Sport of beweging (43%)
Tekenen of schilderen (39%)
Films & TV/Series (36%)
Gezelschapsspelletjes spelen (34%)
Gamen (30%) – Lezen (30%)
Knutselen (25%)
Muziek beluisteren of spelen (20%)
Sociale media (19%)
Koken of bakken (13%)
Online chatten (12%) – Dieren verzorgen of wandelen met dieren (12%)
Ik ga op reis en neem mee… een gezelschapsspel

De kans is groot dat wie de komende vakantie vertrekt voor een weekje skiën, een midweek aan zee of een weekendje in de natuur, een gezelschapsspel in zijn koffer heeft zitten. Maar liefst 8 op 10 ouders met kinderen jongeren dan 12 nemen steevast een gezelschapsspel mee op reis. Bij ouders met kinderen ouder dan 12 jaar is dat 65%.