Tom Waes & Laura Beyne klaar voor Red Bull Zeepkistenrace

Tom Waes & Laura Beyne werden alvast niet geflitst tijdens de grote flitsmarathon maar ze zijn wel klaar om op 10 september in Kluisbergen de 6e editie van Red Bull Zeepkistenrace te lanceren! Tom en Laura gaan op zoek naar dappere en creatieve uitvinders die een eigen, ongemotoriseerde zeepkist willen ontwerpen en bouwen. De meest originele inzendingen zullen langs het spannende parcours, ontworpen door Belgische rally piloot Thierry Neuville, naar beneden scheuren. Tot 31 mei 2017  kunnen denkers, doeners en durvers zich inschrijven via de website www.redbullzeepkistenrace.be.  Geen twijfel mogelijk, Red Bull geeft je vleugels!

Gezocht : creatieve zeepkistenbouwers en dappere piloten

Waaghals en full-time globetrotter Tom Waes is wel wat gewend. Het aantal avonturen dat hij beleefde, is al lang niet meer op één hand te tellen: de moordende Marathon des Sables, ’s werelds meest uitdagende rotswand El Capitán, roofzuchtige haaien, het Kanaal overzwemmen… ‘De Waes’ draait er zijn hand niet voor om.  Maar genoeg is genoeg – Nu is het de beurt aan de Belg om zich van zijn beste kant te laten zien op 10 september te Kluisbergen!

Tom Waes: “Ik vond het zo geweldig in Brussel in 2012. Het is echt plezant om al die kisten in vormen en kleuren op een rijtje te zien en dan dat enthousiasme en die gedrevenheid in de ogen van de teams. Heerlijk. Voor mij was de keuze snel gemaakt : IK DOE TERUG MEE en heb er goesting in! Inschrijven dus want tis écht de GAAFSTE Zeepkistenrace van het land.”

Wie zich geroepen voelt om een originele zeepkist te tekenen en te bouwen, kan zich inschrijven via redbullzeepkistenrace.be. Tot 31 mei kunnen er wilde plannen ingezonden worden. Uit alle inschrijvingen zullen er uiteindelijk een 70-tal ploegen geselecteerd worden. Die teams zullen dan op 10 september om ter snelst naar beneden racen en door een strenge jury beoordeeld worden op originaliteit, technisch concept en sympathie. Tom Waes en Laura Beyne nemen de presentatie voor hun rekening.

Laura Beyne: “Ik herinner me de race in 2012 nog goed. Ik kreeg in dat jaar het Miss België kroontje en de zeepkistenrace in Brussel wat één van de events waar ik toen naar toe ging en waar ik echt enorm veel plezier heb beleefd. En nu 5 jaar later mag ik de race presenteren met Tom Waes, dat is écht nog beter, al zou ik ook nog wel zelf eens naar beneden willen scheuren in zo’n zeepkist. Misschien op het einde van de wedstrijd, wie weet?”

Plezier op eerste plaats

De Red Bull Zeepkistenrace is een nationale wedstrijd voor amateurpiloten waar vooral creativiteit en plezier centraal staan.  Maar er vallen ook prijzen te winnen! Iedereen mag strijden voor de eerste plaats in de vier categorieën: snelheid, originaliteit, technisch concept en sympathie. Laat je hersenen kraken en ontwerp de creatiefste zeepkist ooit: met Red Bull is alles mogelijk. Hou je liever van snelheid? Ontwerp dan de snelste kist, waar zelfs het Red Bull Racing Team iets van kan leren! Let wel: elke zeepkist moet door mensenkracht worden aangedreven, dus motoren zijn verboden! Blaas de jury van hun sokken met het meest ingenieuze en technisch hoogstaand concept. Als laatste optie kan je helemaal loos gaan en de show stelen met de sympathiekste zeepkist waardoor je de felbegeerde publieksprijs wegkaapt!

“We zijn erg blij dat we onze zeepkist nog eens van stal mogen halen en voor de zesde keer een parcours mogen uittekenen in België ,” aldus Stefaan Bettens, CEO van Jet Import. “We kijken er ook naar uit om dit in Kluisbergen te kunnen doen, een iconisch dorp op de taalgrens met een prachtige en sterk dalende wegen waardoor we samen met en expert – Thierry Neuville – een parcours kunnen uittekenen waar we heel wat verwachten van de piloten. Ze zullen heel wat behendigheid aan de dag moeten leggen. We mogen fier zijn op de Red Bull Zeepkistenrace, want het is een Belgische idee dat voor hier voor het eerst georganiseerd werd en dat ondertussen de hele wereld heeft veroverd.”

Zeepkistenrace is een Belgische uitvinding

België is niet alleen het land van de smurfen, Kuifje, chocolade, wafels en bier, maar ook de bakermat van de zeepkistenrace. In 2000 vond de allereerste Red Bull Zeepkistenrace ter wereld plaats in België, meer bepaald in Genval. Tot nu werden er wereldwijd een honderdtal races georganiseerd, van Australië over Zuid-Afrika tot Finland en Portugal. Het is 5 jaar geleden dat er nog een race in België werd gehouden. In mei 2012 stoven bijna honderd zeepkisten de Brussels Kunstberg af.  Dit jaar zal Kluisbergen zijn wegen klaarmaken voor de zesde editie van Red Bull Zeepkistenrace.

De zesde editie moet er eentje worden om nooit te vergeten want Kluisbergen staat garant voor een spannend parcours met heel wat hindernissen, bochten en een steile afdaling. Zo wordt het niet alleen voor de deelnemers een spectaculaire rit, maar zullen ook de toeschouwers een adembenemende race beleven.

Philippe Willequet, Burgemeester Kluisbergen : “Geweldig dat wij deze zeepkistenrace mogen verwelkomen. We hebben al heel wat tweewielers zien passeren op onze wegen maar we kijken uit naar de allernieuwste creaties die hier op onze helling naar beneden zullen denderen…Schitterend dat wij als gemeente zo’n groots event, met zelfs wereldwijde impact, mogen verwelkomen. We willen dan ook graag iedereen uitnodigen op om 10 september naar de Red Bull Zeepkistenrace in Kluisbergen te komen! ”

Historiek:

1999 – Genval
2001 – Brussel
2003 – Circuit van Francorchamps
2008 – Koningsplein, Brussel
2012 – Kunstberg, Brussel
2017 – Kluisbergen

Hoe deelnemen?

In principe kan iedereen deelnemen om een zeepkist te ontwerpen. Om de kist te besturen moet je minstens  16 jaar oud zijn. Deelnemers jonger dan 18 jaar, moeten de schriftelijke toestemming van de ouders meesturen.  Alle informatie rond de race en inschrijvingsvoorwaarden kun je terugvinden op de website www.redbullzeepkistenrace.be, samen met het reglement en de technische details.