Tom Waes naar Oeganda voor Reizen Waes 12-12

Zaterdag 29 april vertrekt Tom Waes naar het noorden van Oeganda voor de speciale aflevering Reizen Waes 12-12 op Eén. Hij verblijft er een week lang in vluchtelingenkampen op de grens met Zuid-Soedan, een land dat momenteel getroffen wordt door zware hongersnood. Elke dag trekken 3.000 mensen de grens over om weg te vluchten van honger, droogte en geweld, kortom: om te overleven. Zeven dagen lang leeft Tom samen met vluchtelingen en hulpverleners. Het verslag daarvan kan de kijker eind mei op Eén zien.

Sinds maart 2017 voert het Consortium 12-12 intensief campagne om hulp te bieden bij de “grootste humanitaire crisis sinds de Tweede Wereldoorlog”. Begin maart riepen de Verenigde Naties officieel de hongersnood uit in Zuid-Soedan, en waarschuwden zij voor dreigende hongersnood in Jemen, Nigeria en Somalië. Maar liefst twintig miljoen mensen, van wie 1.4 miljoen kinderen, lijden er aan ernstige ondervoeding door droogte en geweld.

Om de actie “Hongersnood 12-12” mee te ondersteunen, bezoekt Tom Waes eind april een van de getroffen gebieden. Tom kwam zelf met dit idee op de proppen om met eigen ogen te zien hoe de situatie daar is: nieuwsgierig naar de verhalen van de vluchtelingen en de hulpverleners ter plekke. Vandaar dat hij binnenkort zijn koffers pakt, actie onderneemt en deze reportage maakt.