Trek de ideale foto

albelli, één van de grootste foto gerelateerde producenten in Europa, viert haar 10de verjaardag. En voor die gelegenheid zetten ze niet alleen enkele trouwe klanten in de bloemetjes met een professionele fotoshoot, maar delen ze ook enkele leuke cijfers over de Belgische fotoproductenmarkt én hun 10 tips om prachtige fotomomenten vast te leggen. You’re very welcome!

albelli.be zag het levenslicht in 2010, toen de Nederlandse fotoproducent merkte dat er ook vanuit België erg veel interesse was in de producten. Vandaag is albelli actief in België, Nederland, Frankrijk, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Zweden en Noorwegen. Met meer dan 400 werknemers op verschillende locaties in Europa, werden al meer dan 8 miljoen klanten bediend.

De Belg houdt van foto’s

Uit de albelli cijfers blijkt dat de Belg een grote liefhebber van fotoproducten is. De afgelopen 10 jaar leverde albelli 2.6 miljoen fotoproducten in België, in 1.4 miljoen bestellingen. Er werden maar liefst 1.2 miljoen fotoboeken besteld door de Belgen. Als je al die foto’s uit die fotoboeken naast elkaar zou leggen, dan zijn dat maar liefst 675 voetbalvelden vol foto’s! Ook de foto-afdrukken, die nog maar 4 jaar in het albelli aanbod zitten, zijn erg populair onder de Belgen. Zo werden er al meer dan 14 miljoen printjes gemaakt. Die mooie Instagram foto’s blijven gelukkig dus niet alleen maar online!

Klanten in de spotlight

Het e-commerce bedrijf zet haar klanten steeds centraal en voor haar 10-jarige verjaardagscampagne, besliste albelli logischerwijs dan ook om enkele van haar trouwe klanten in de bloemetjes te zetten. Zo deed albelli enkele Belgische klanten een professionele fotoshoot cadeau, met als insteek hun ‘oude’ fotoboek nieuw leven in te blazen. Delphine (23) uit Roeselare mocht haar stage in Tanzania herbeleven, Karen (34) uit Deurne ging voor een nieuw gezinsportret en Rien (62) en Stany (63) uit Herent legden de momenten met de kleinkinderen vast.

Tien tips

En om jou natuurlijk ook te trakteren voor haar verjaardag, verzamelde albelli de ultieme 10 tips voor het vastleggen van prachtige fotomomenten:

Maak een moodboard: Als je een bepaalde stijl voor ogen hebt, maar nog niet concrete uitwerking, is een moodboard de perfecte manier om aan de slag te gaan. Door je inspiratie op papier te zetten, of op een Pinterest board, kan je al snel beslissen wat voor thema je wil.

Verkennen van locaties: Het is belangrijk dat je nadenkt over je locatie voordat je met je camera op pad gaat. Als je op vakantie gaat, kan je eerst wat info opzoeken over de plekjes die je gaat bezoeken. Voor locaties die niet zo ver van huis zijn, kan je rekening houden met de impact van natuurlijk licht. Misschien ziet het dichtstbijzijnde strand er beter uit bij zonsondergang en is het stadspark vooral de moeite wanneer de zon opkomt.

Keuze uit spontane of geposeerde foto’s: Voordat je aan de slag gaat, moet je eerst bepalen naar wat voor soort foto je op zoek bent. Denk even na over de stijl die jou het leukst lijkt, spontaan of geposeerd.

Ken je instellingen: Neem de tijd om alle instellingen van je (smartphone)camera te verkennen en kies de instellingen die je wilt gebruiken. Het gebruik van een ondiepe scherptediepte is een goed idee als je een paar foto’s maakt, omdat het de achtergrond vertroebelt en de focus op de onderwerpen legt. Als je probeert een bewegend onderwerp te fotograferen, zorg er dan voor dat je een sluitertijd gebruikt die snel genoeg is, zodat je de beweging in één frame kunt bevriezen.

Ga op zoek naar inspiratie: Zelfs professionele modellen vinden het soms ongemakkelijk om te poseren. Probeer dus te ontspannen. Het voordeel van digitale fotografie is uiteraard dat je zoveel foto’s kan maken als je zelf wil. Voor je aan de slag gaat kan je eerst online even kijken welke looks, poses en settings je wil nabootsen.

Organiseer een fotoshoot: Om er zeker van te zijn dat je de mooiste foto’s maakt, kan je een echte fotoshoot organiseren. Vraag een vriend of een vriendin om de foto’s te maken of gebruik een statief en een timer.

Zorg voor een persoonlijke touch: Zorg ervoor dat je foto’s je persoonlijkheid weerspiegelen. Voordat je aan de slag gaat is het dus belangrijk om te bepalen welk verhaal je wil vertellen en wat jouw persoonlijke touch daarin is.

Vind de beste hoek: Het is altijd een goed idee om verschillende shots te nemen. Neem bijvoorbeeld verschillende close-ups , een selectie foto’s waarop de achtergrond duidelijk zichtbaar is en enkele foto’s van verderaf.

Ga creatief aan de slag: Vergeet niet om je foto’s zo interessant mogelijk te maken. Probeer de natuurlijke omgeving te gebruiken om je foto’s te accentueren, zo kan je op het strand gebruik maken van de golven en de wind. Het weer, zoals bijvoorbeeld sneeuw en regen, kan emotie en dynamiek aan je foto’s toevoegen. Een langzame sluitertijd kan de achtergrond doen vervagen en je kan tijdens een nachtelijke opname straatverlichting gebruiken om een vleugje Hollywood glamour toe te voegen.

Beperk het geheel: Als je heel veel creatieve ideeën hebt, kan je soms gaan overdrijven. Probeer te focussen op één onderwerp.