5000 afleveringen van Blokken in cijfers

Op zondag 10 december is de langstlopende quiz op de Vlaamse televisie aan haar vijfduizendste aflevering toe. Die bijzonder bloedstollende jubileumuitzending van Blokken vormt het hoogtepunt van drie weken lang Blokken spelen met de beste kandidaten uit de voorbije duizend afleveringen. De twee beste kandidaten uit deze reeks spelen op 10 december de feestelijke finale.

5000 afleveringen van Blokken, dat is goed voor 5000 Blokken-presentaties van Ben Crabbé en tot nu toe 6520 kandidaten tussen 16 en 72 jaar uit bijna alle Vlaamse gemeentes.

Ontdek hieronder nog veel meer cijfers en leuke weetjes uit de Blokkengeschiedenis.
Over het programma

Eerste aflevering: 5 september 1994.
Ben Crabbé is sinds het begin de presentator. Hij miste geen enkele aflevering.
Blokken is de langstlopende quiz op de Vlaamse tv, op de tweede plaats staat De IQ Kwis.
Ben stelde in totaal minstens 175.000 vragen.
Het exacte aantal blokjes dat in 5000 afleveringen naar beneden viel op het blokkenbord is onbekend. Een ruwe schatting: zo’n 287.500 stuks.

Over de kandidaten

6520 kandidaten namen tot nu toe deel.
Uit alle 308 gemeentes van Vlaanderen hebben zich al mensen ingeschreven voor Blokken.
301 van de 308 gemeentes hadden al een deelnemer. De zeven gemeentes zonder deelnemers zijn: Baarle-Hertog, Drogenbos, Herstappe, Horebeke, Lo-Reninge, Spiere-Helkijn en Staden.

Spelersrecords

Op donderdag 19 september 2013 behaalde Saar Bossuyt haar 11de aflevering. Een absoluut record. In de finale struikelde ze over het achtletterwoord ‘buikdans’ (tip: ‘met de heupen’).

Het duurde bijna exact drie jaar, tot 30 september 2016, tot Drees Herfs het aantal deelnames van Saar kon evenaren. Drees sneuvelde echter in de voorronde en speelde – in tegenstelling tot Saar – geen elfde finale.

Herlinde D’hiet scoorde op 28 maart 2007 in totaal 1440 punten in de drie voorrondes. Een record dat tien jaar later nog altijd standhoudt.

Patrick Vanhoof behaalde op 13 oktober 2011 in ronde 2 het bijna onmogelijke maximum van 350 punten. Uitgerekend één dag voordien had Ben in de uitzending nog gezegd dat 300 punten in de tweede ronde voor hem het maximum is, omdat het absolute maximum van 350 punten in 18 jaar Blokken nog nooit was behaald. Het is sindsdien ook nooit meer gebeurd. Een unicum in 5000 afleveringen.

Leeftijden

De oudste Blokken-kandidaat was Diane Van Remoortere: ze was 72. De jongste kandidaat bij de volwassenen was Abigail Lafaille: 16 jaar. De jongste kandidaat uit de kinderafleveringen was Kyana Decoene: 9 jaar.

Namen: Waar kennen we die naam van?

Sommige Blokken-kandidaten hebben een naam die klinkt als die van een bekende Vlaming. In 5000 afleveringen kwamen onder anderen deze ‘onbekende Vlamingen’ voorbij:

Tom Boonen
Jo Leemans
Véronique De Cock
Patrick Lefèvre
An Wauters
Jeroen Van Dyck
Filip Peeters
Luc Bomans (de échte, dus niet het personage uit Thuis)