10 verrassende sollicitatietips

Zoek je op het internet naar “sollicitatietips” dan toont Google je meer dan 2 miljoen websites die vol staan met handige tips & tricks voor een succesvol sollicitatiegesprek. Grote kans dat je deze tips al eerder hebt gehoord. Daarom gooit het rekruteringsbureau Hays het over een andere boeg. Hieronder vind je tien originele sollicitatietips die je ongetwijfeld zullen helpen een goede eerste indruk te maken.

1. Bereid je goed voor en creëer de juiste mindset

Jouw “self-talk” of interne dialoog is van cruciaal belang wanneer je je op het sollicitatiegesprek voorbereidt. Vertel jezelf de dagen voor je sollicitatiegesprek dat dit bedrijf blij zou mogen zijn met jou als werknemer en dat jij de juiste persoon voor de functie bent. Het kan helpen dit hardop te zeggen.

2. Google je interviewer

Een paar jaar geleden zou dit vragen oproepen, maar vandaag de dag is het heel normaal om op voorhand “onderzoek” naar je interviewer te doen. Bezoek zijn/haar LinkedIn-profiel en ga na of je hem/haar in een artikel of interview kan terugvinden. De ‘angst voor het onbekende’ die sommige kandidaten in aanloop naar een gesprek ervaren, vermindert doordat ze een gezicht op de naam kunnen plakken en zich zo meer vertrouwd voelen met de interviewer. Je stuit misschien ook op enkele gelijkenissen die je subtiel in het interview kan vernoemen om de band met je interviewer op te bouwen.

3. Train je krachtpose

Psychologe Amy Cuddy raadt aan om vóór een presentatie of interview een ‘krachtpose’ van drie minuten aan te nemen. Je zelfvertrouwen krijgt hierdoor een boost en je angst neemt af. Give it a try!

4. Doe aan sport

Eens je voorbereid bent op het sollicitatiegesprek maak je de avond of ochtend ervoor best tijd vrij om te gaan sporten. Wanneer je beweegt, maakt je lichaam meer endorfine aan. Het is bewezen dat deze stof stress vermindert en je positiever en energieker laat voelen. Dit zijn factoren die voor een kandidaat van cruciaal belang zijn om helder na te denken en een krachtige eerste indruk te maken.

5. Laat je inspireren

Zoek op de ochtend van het sollicitatiegesprek naar inspirerende citaten en foto’s van je vrienden of mensen waarnaar je opkijkt. Stel je het soort levensstijl voor dat je zou kunnen leiden en concentreer je op de eindeloze mogelijkheden die het leven te bieden heeft. Een van de meest doeltreffende manieren om dit te bereiken is door je succes te visualiseren.

6. Dress to impress

Je weet natuurlijk dat je je voor een sollicitatiegesprek professioneel moet kleden, maar waarom niet dat tikkeltje extra moeite doen. Het zal je een duwtje in de rug geven, waardoor je je nog zelfverzekerder gaat voelen. Of je nu wat meer tijd aan je haar besteedt, je mooiste jurk draagt of wat eerder opstaat om je schoenen te poetsen, zolang het je zelfvertrouwen voor het interview boost, is het de moeite waard.

7. Vertel je beste vriend over het sollicitatiegesprek

Het is goed om voor of na het interview kort te bellen met iemand die je aanmoedigt. Een goede “peptalk” kan wonderen doen als er iets belangrijks staat te gebeuren. Je krijgt zo het gevoel dat iemand je vanop afstand toejuicht.

8. Luister naar muziek of een podcast

Luisteren naar muziek vermindert stress. Muziek met een stevige beat zal je niet alleen oppeppen, maar ook afleiden van de twijfel en angst die je op weg naar het interview mag hebben.

9. Reserveer een lunch/diner om achteraf te vieren

De voorbereiding op een sollicitatiegesprek kan zowel mentaal als fysiek vermoeiend zijn. Reserveer daarom iets leuks om na het interview naar uit te kijken – misschien een lunch of diner met een oud-collega of vriend. Zie dit als een beloning voor al je voorbereidend werk.

10. Kijk naar het grotere geheel

Vergeet ten slotte niet dat deze vacature niet de enige in de wereld is en dat je nog genoeg kansen zal krijgen als het gesprek niet zou gaan zoals gepland. Dit zal je helpen om het grotere geheel te zien en om jezelf minder druk op te leggen.