Aantal reconversieprojecten piekt

Ons oud patrimonium gaat dezer dagen in een recordtempo tegen de vlakte. Vorig jaar sloopte de Belgische bouw- en vastgoedsector liefst 8.278 gebouwen ouder dan 20 jaar, dat zijn er gemiddeld 160 pér week. Zo blijkt uit een analyse van ERA, de grootste makelaarsgroep van Vlaanderen. Opvallend: in het overgrote merendeel van de gevallen gaat het om zogeheten ‘reconversieprojecten’. Daarbij maken oude kantoren, woningen en fabriekspanden plaats voor nieuwbouw, al dan niet in combinatie met een herbestemming. Vooral in stads- en dorpskernen piekt het aantal reconversieprojecten, en dat is vooral te verklaren door het feit dat steeds meer gezinnen files willen vermijden en duurzamer willen wonen.

Maar liefst 160 oude gebouwen per week, goed voor een totaal van 8.278: zoveel Belgische woningen, kantoren, ziekenhuizen en fabrieken van voor anno 2000 hebben we vorig jaar afgebroken. Dat zijn er zomaar even 10,3 procent meer dan het jaar daarvoor.

Alarmbel

Reconversie an sich is niet nieuw: uit cijfers van perspective.brussels, het Brussels gewestelijk onderzoekscentrum, blijkt bijvoorbeeld dat tussen 1997 en 2017 al zo’n 1.333.000 vierkante meter aan kantoren in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest een andere functie kreeg – voornamelijk als woonruimte (65%). Maar de snelheid waarmee we ons vastgoed herontwikkelen, lag nog nooit zo hoog als vandaag. Die stroomversnelling is er volgens ERA gekomen omdat de nood hoog is: we hebben steeds minder open ruimte in ons land, een probleem waar vooral Vlaanderen mee kampt.

Ook in de eigen verkoopcijfers voelt ERA – als grootste makelaarsgroep van Vlaanderen – de opkomst van reconversies: in bijna 7 op de 10 nieuwbouwprojecten die de makelaarsgroep verkoopt gaat het om een herontwikkeling. Vijf jaar geleden lag dat aantal 25 procent lager.