Arnout Hauben ‘Rond de Noordzee’

Voor de zesjarige Arnout Hauben was het strand van Oostende het einde van de wereld. Daar was hij toen zeker van. Nu gaat er voor hem op datzelfde strand een hele nieuwe wereld open, de wereld van de Noordzee.

Wanneer wij in Vlaanderen spreken over de Noordzeekust, dan gaat het vaak over onze eigen volgebouwde zeedijk van welgeteld 67 kilometer lang. Maar de grenzen van de echte Noordzee reiken veel verder. Achter onze kustlijn schuilt een enorme waterwereld die de Vlaming amper kent. Een zee die de Vlaamse geschiedenis heeft gemaakt en die de Belgen, Fransen, Engelsen, Schotten, Noren, Denen, Duitsers en Nederlanders met elkaar verbindt.

In de tiendelige avontuurlijke reisreeks Rond de Noordzee vertrekt Arnout Hauben – samen met Philippe Niclaes (camera) en Ruben Callens (geluid en drone) – op een 5.000 kilometer lange reis rond de Noordzee. Hij gaat op zoek naar de rijke geschiedenis van die zee en verzamelt verrassende verhalen die zich op en rond het water hebben afgespeeld.

Vanuit Brugge de Noordzee rond tot in Antwerpen

Arnout brengt verhalen uit de ijstijd en de prehistorie, over de komst van de Vikingen en noodlottige superstormen. Over nieuwe ideeΓ«n, handelswaar en ziektes die zich via de Noordzee hebben verspreid. Over de wereldoorlogen die er werden uitgevochten, over de teloorgang van de visserij, de komst van de radiopiraten, windmolens en helaas ook plastic vervuiling… In zijn typische ongedwongen stijl spreekt Arnout met de mensen die hij op en rond de Noordzee tegenkomt. Heden en verleden vloeien moeiteloos in elkaar over.

De drie beginnen hun tocht in de historische havenstad Brugge. In tien afleveringen nemen ze de kijkers mee over het Kanaal langs de Engelse oostkust tot op de afgelegen Shetland eilanden. Daar steken ze over naar Noorwegen om er langs de fjorden af te dalen tot in Denemarken. Via de Deense en Duitse kust komen Arnout, Philippe en Ruben in Nederland terecht. Hun avontuur eindigt in Antwerpen.

Rond de Noordzee: vanaf 12 februari elke dinsdag om 20.40 uur op EΓ©n.