Belg verkiest zomeruur boven winteruur

Dit weekend schakelen we weer over van winteruur naar zomeruur. Het is sinds de jaren 70 een jaarlijkse traditie, maar toch geven vandaag 7 op de 10 Belgen aan dat ze van deze wissel af willen. Dat blijkt uit een recent onderzoek in opdracht van Somfy, specialist in Smart Home en het automatiseren van o.a. rolluiken, zonweringen, gordijnen en garagedeuren.

Europa wil het systeem al langer afschaffen, maar er is momenteel nog geen overeenstemming tussen de verschillende lidstaten. Tot die er is, draaien alle Europeanen in maart de klok een uur vooruit. Uit het onderzoek blijkt dat 67% van de Belgen het vervelend vindt om telkens te wisselen tussen zomer- en winteruur. 69% zegt zelfs blij te zullen zijn mocht het systeem ook effectief worden afgeschaft. Mocht de afschaffing er uiteindelijk komen dan zou 1 op de 5 Belgen voor een continue wintertijd kiezen. Maar dubbel zoveel Belgen (43%) verkiezen het zomeruur.

Bioritme versus terrasje

Van wie het winteruur verkiest, zegt 80% dit vooral te doen omdat het meer aansluit bij ons bioritme. Andere redenen die deze respondenten opgeven, zijn dat het winteruur beter past bij de ligging van ons land (37%) of dat ze dan ’s ochtends met een activiteit kunnen starten wanneer het al licht is (35%).

Belgen die zomeruur verkiezen, verwijzen graag naar het feit dat het dan langer licht blijft. Ze hebben dan niet het gevoel dat de dag al voorbij is als ze thuiskomen (65%). De helft van de zomeruurfanaten geven als reden op dat ze dan ’s avonds gezellig nog een terrasje kunnen doen. Volgens 45% van deze groep levert het zomeruur een lagere energiefactuur op omdat er langer daglicht is.

Opmerkelijk: mannen (47%) geven vaker dan vrouwen (40%) aan dat ze zomeruur zouden verkiezen. Ouderen geven dan weer vaker de voorkeur aan het winteruur: maar liefst 28% van de 55-plussers terwijl dit bij de categorie jonger dan 34 jaar amper 12% is.

“Alle Belgen beseffen dat zonlicht essentieel is voor een gezonde geest en lichaam. Maar je merkt – ook uit dit onderzoek – dat iedereen verschillend is: vroege vogels, avondmensen, …”, stelt Thomas Verhamme, Algemeen Directeur bij Somfy België vast. “Gelukkig zijn de mensen inventief en vinden ze telkens wel de juiste oplossing. Wie het ’s morgens bijvoorbeeld langer donker wil, kan opteren voor automatische verduisterende gordijnen of rolluiken om het volledig donker te houden. Wie graag overdag en ’s avonds op het terras zit, kan kiezen voor geautomatiseerde terrasoverkappingen of zonweringen om langer te kunnen genieten Met onze producten kan iedereen optimaal van het dag- en zonlicht profiteren.”

Negatieve impact op economie en samenleving

Uit het onderzoek blijkt dat er wel een grote consensus is over de gevolgen op de maatschappij. Wat de eigen rekening betreft, zijn 9 op de 10 Belgen (86%) zijn het erover eens dat ze bij minder lang daglicht meer verlichting zullen gebruiken. 81% vreest ook een hogere elektriciteitsfactuur. Wat de algemene economie betreft, is een meerderheid van de Belgen (57%) van mening dat minder lang daglicht een negatieve impact zal hebben op de bedrijfswereld.

Tot slot: sneller donker in de zomermaanden leidt volgens 76% van de Belgen tot een groter onveiligheidsgevoel.