Belg werkt liefst samen met collega’s van verschillende leeftijden

Belgen werken het liefst in een divers team dat verschillende generaties overschrijdt. Dat blijkt uit een recente enquête van rekruteringsexpert Hays. Maar liefst 84,3% van de respondenten geeft aan dat een mix van leeftijden op de werkvloer het bedrijf ten gunste komt.

Vandaag zijn er liefst vier generaties actief op de arbeidsmarkt. De combinatie van de babyboomers en generaties X, Y en Z zorgt voor een mix van diverse leeftijden op de werkvloer. Een voordeel, zo blijkt. Liefst 84,3% van de Belgen geeft aan dat de mix van generaties op de werkvloer bedrijven ten goede komt. De generaties kunnen elkaar aanvullen en versterken. Slechts 4% geeft aan dat het spanningen ervaart en 11,7% ondervindt helemaal geen verschil.

Generaties hebben elk hun eigen ambities, noden, voorkeuren en waarden. “Een team van collega’s met verschillende leeftijden werkt stimulerend. Collega’s inspireren elkaar. Verfrissende ideeën hebben een positief effect op de bedrijfsresultaten. Belangrijk is dat je leeftijdsverschillen goed managet. Je wil geen onderlinge generatieconflicten”, aldus Robby Vanuxem, Managing Director bij Hays.

Hays deelt daarom vier tips over hoe je als leidinggevende een team met generatieverschillen succesvol kan managen:

Persoonlijke aanpak

Zorg voor een aangepaste en persoonlijke behandeling. Werknemers moeten vaak genoegen nemen met een standaardaanpak. Wanneer je als leidinggevende een onderbouwde relatie met je medewerker aangaat, maak je dat verschil. Zorg ervoor dat je weet wat hen drijft, wat hen angst inboezemt, of wat hen net gelukkig maakt. Op die manier kan je rekenen op hun engagement én vermijd je mogelijke miscommunicatie.

Wees ruimdenkend en positief

Stap af van stereotypes. Millennials lui en verwend? Gen Z eigenwijs? Neen hoor. Ook als je te veel in generaties denkt, heeft dat een nefaste invloed op je HR-beleid. Probeer je op de positieve kenmerken van je collega’s te focussen. Omarm elk perspectief!

Feedback is een geschenk

Laat je niet misleiden door geruchten die zeggen dat oudere werknemers niet met feedback om kunnen. Of dat jongeren net constant bevestiging nodig hebben. Feedback geven kan in veel vormen. En mensen van alle generaties blijken er nood aan te hebben. Iedereen wil weten of hij of zij goed presteert en hoe ze professioneel kunnen groeien. Zo creëer je ook wederzijds respect.

Leef je in in hun leefwereld en ambities

Respecteer verschillende levensstijlen en heb begrip voor elke levensfase. Jongere werknemers of schoolverlaters hebben vaak nog veel ambitie; nieuwe ervaringen en kansen motiveren hen. Dertigers en veertigers hebben vaak kinderen en een lening die afbetaald moet worden; zij verlangen meer naar een vast inkomen. Werknemers voor wie het einde van hun loopbaan in zicht is, zijn dan weer minder geïnteresseerd in trainingen of bijscholing, maar meer in een interessante jobinhoud en een goede work-life balance. Door je in te leven in hun leefwereld, leer je hen beter kennen en ook beter managen. Moedig een goede balans tussen werk en privé aan.