Bouwen als relatietest

Ruim de helft van de Belgen die recent bouwde of verbouwde kreeg tijdens deze periode te maken met bouwstress. De voornaamste oorzaken hiervoor blijken budget, onvoorziene omstandigheden en deadlines. Voor 1 op 3 koppels is het (ver)bouwproces dan ook een echte relatietest, in de groep jonger dan 34 jaar is dat zelfs voor ruim 3 op 5 het geval. Gelukkig geeft 1 op 2 koppels aan eerder dichter tot elkaar te zijn gegroeid tijdens deze periode. De beste remedies tegen bouwstress blijken een goede voorbereiding en het niet onderschatten van de impact op het persoonlijke leven.

Spanningen bij koppels die renoveren of bouwen uit zich vooral in ruziemaken over wie wat doet (31%). 1 op 5 vindt bovendien dat hun partner hen stresseert. En voor evenveel koppels heeft het (ver)bouwen zelfs een negatieve impact op hun intieme relatie.

Een belangrijke reden voor spanning is dat mensen het bouwproces onderschatten: uit de studie blijkt dat 1 op 3 Belgen zich het bouwproces vooraf veel minder ingrijpend had voorgesteld. Ruim 1 op 4 geeft ook toe dat hun beeld over het verloop van het bouwen achteraf niet realistisch bleek. Evenveel ondervraagde Belgen erkent vooraf niets specifiek te hebben gedaan om mogelijke stress te vermijden. Zo maakte 35% geen duidelijke afspraken over wie wat doet. 30% had geen stappenplan alvorens te starten. En een vijfde wist niet hoeveel het project zou kosten en of het budget toereikend zou zijn. Dit terwijl 4 op 10 aangeeft dat het budget een grote bron van stress is.

Voorbereiding beste remedie tegen bouwstress

32% van de bevraagde bouwers of verbouwers beschouwt een grondige planning als cruciaal voor een succesvol en niet stresserend verloop van hun bouwproject. En dat loont duidelijk, want 1 op 2 van de mensen die bovengemiddeld gelukkig zijn met hun (ver)bouwervaring werkte volgens een strak plan en deed beroep op vakmensen.

Dit geldt eveneens voor de (ver)bouwers die hun financiΓ«le mogelijkheden vooraf goed inschatten. Van de mensen die tevreden terugkijken op het verloop van het (ver)bouwen spaarde 1 op 3 vooraf voldoende en was ruim 3 op 5 op voorhand zeker dat hun budget ruimte bood om onverwachte kosten of gebeurtenissen op te vangen.

Tot slot blijkt volgens 4 op 10 een vlotte communicatie tussen alle partners van de bouwketen een goede remedie tegen bouwstress.