De openingszin van Herman Brusselmans

Haal je gsm boven, swipe naar links en naar rechts en nodig je match uit voor een date. Maar hoe doe je dat precies? Open je beter met “Hello baby, hoe gaat het?”, met een emoji of met een compliment? Datingsite Twoo.com dook in de statistieken en lijst voor je op welke openingszinnen werken en welke woorden of zinnen je beter vermijdt.

Een goeie openingszin vinden hoeft niet moeilijk te zijn. Uit de analyse van meer dan 700 000 Nederlandstalige berichten blijkt dat een simpele “hey” het beste werkt, zeker in combinatie met de voornaam van de persoon die je aanspreekt. Het door mannen vaak gebruikte ‘dag’ lijkt door vrouwen dan weer minder te worden gesmaakt: de kans op een antwoord ligt de helft lager dan bij ‘hey’.

Kudos voor de mannen: uit de cijfers blijkt dat zij echt meer moeite moeten doen om een antwoord te scoren. Een tip voor mannen: geef een complimentje. Wanneer ‘knappe vrouw’ of ‘leuke uitstraling’ in het eerste bericht staat verhogen de kansen op een antwoord zienderogen. Beleefdheid werkt ook: even vragen of je niet stoort en je krijgt gegarandeerd een vriendelijk berichtje terug.

Wat zeg je beter niet tegen een potentiële date? Verrassend: “Gelukkige verjaardag” scoort zeer slecht, al heeft dat misschien eerder te maken met de hoeveelheid berichten die je op die dag te verwerken krijgt. Toch even een andere dag en boodschap kiezen dus. Opvallend: iemand een vrolijke kerst wensen lijkt wel een goed aanknopingspunt voor een gesprek. Jammer dat je die Christmas spirit maar 1x per jaar kan gebruiken!

Vuistregels om een date te scoren

1. Hou het simpel. “Hey” is misschien niet zo origineel, maar verhoogt je kansen op een tegenberichtje.

2. Wens mekaar een vrolijke kerst, maar geen gelukkige verjaardag.

3. ‘Het lachend kakske’: emoji’s werken, zeker het lachend gezichtje en het knipogend gezichtje. Zo kom je positief over.

De tips van auteurs Herman Brusselmans en Heleen Debruyne

Twoo ging te rade bij een gevestigd en een opkomend auteur, en vroeg hen naar hun beste openingszin.

De zin van Herman: ‘‘Vanaf morgen ben ik impotent, mag ik met jou de laatste keer seks hebben?’

De Twoo-expert: “De statistieken voor berichten met het woord ‘seks’ waren verrassend: 30% meer kans op een antwoord in vergelijking met het gemiddelde. Wat uitgebreider onderzoek leert ons dat dergelijke berichten alleen kans op succes hebben wanneer ze verwijzen naar informatie op het profiel van de ontvanger. Een misplaatst bericht leidt al snel tot een blokkade. Een gedurfde openingszin dus, de zin van Herman, maar dankzij de humor heeft ze kans op slagen.”

De zin van Heleen: “Laten we voorbij de letters op het scherm kijken. Koffie?”

De Twoo-expert: “Iemand uitnodigen voor koffie is zeker geen slecht idee, maar onze cijfers tonen aan dat openingszinnen met het woord ‘koffie’ tot 40% slechter scoren dan gemiddeld. Drinkt de Vlaming niet graag koffie, of is een afspraakje maken zonder eerst te chatten een brug te ver?”