De opmars van de freelance-economie

Meer dan ooit verkiezen professionals een freelance carrière boven een vaste functie. Wordt freelancing de nieuwe norm? En hoe kunnen organisaties effectief gebruik maken van deze instroom in de markt? Rekruteringsbureau Hays zocht het uit en verzamelde 6 richtlijnen voor het inschakelen van freelancers.

Unizo berekende dat het aantal actieve freelancers in Vlaanderen en Brussel jaarlijks stijgt. Vlaanderen telt haast 136,000 freelancers, terwijl Brussel er bijna 32,000 telt. Dat is voor Vlaanderen 6,6% meer dan en voor Brussel 5,0% meer dan vorig jaar.

Hays biedt 6 tips voor bedrijven om te kiezen voor het inschakelen van freelancers naast vaste medewerkers.

Snel schakelen

Bepaalde projecten zijn tijdsgevoelig of vereisen een specifieke skillset. Wanneer er geen vaste medewerker met de juiste knowhow in dienst is, kan er beroep gedaan worden op een freelancer met de nodige vaardigheden. De snelheid van inhuren en de snelheid waarmee opdrachten binnen strakke deadlines afgerond kunnen worden, zijn dus erg aantrekkelijk voor organisaties. Soms is er eenvoudigweg geen tijd om vast personeel te werven en te selecteren.

Uitgaven beheren

Gebruik maken van freelancers stelt elke organisatie in staat om project per project te budgetteren en de vaardigheden enkel in te huren voor de periode waarbinnen ze nodig zijn. Zo kunnen de kosten beter beheerd worden.

Beperken in tijd

Terwijl interne wervingskosten kunnen worden verminderd door het gebruik van freelancers, is hun dagelijkse vergoeding waarschijnlijk hoger dan voor vast personeel. Het gaat immers niet om freelancers goedkoop binnen te rijven.

Op termijn kan het ook besparend zijn omdat freelancers niet op de loonlijst staan als het bijvoorbeeld minder druk is of het project is afgerond.

Profiteer van nieuwe technologieën

Kosten kunnen nog verder worden beperkt door telewerken. De rol van technologie in de opkomst van freelancers kan dus niet worden onderschat. Ook zijn social media een belangrijk middel om freelancers te vinden voor werkgevers die op korte termijn extra werkkracht nodig hebben.

Risico’s beperken

Freelancers inhuren gaat niet zonder risico. Soms is het moeilijker om het verlangde niveau gegarandeerd te krijgen. Dit kan betekenen dat micromanagement nodig is. Het is immers niet aannemelijk dat freelancers net zo betrokken zijn bij uw merk en cultuur als het vaste personeel.

Maak geen onderscheid

Zorg voor een positieve relatie met freelancers. Behandel iedereen op kantoor op dezelfde manier, of ze nu vast of freelance zijn, omdat iedereen het merk van de organisatie vertegenwoordigt. Probeer freelancers dus ook te betrekken in wat jouw organisatie probeert te bereiken.