Denk in de winter al aan de komende zomer

Er komt altijd weer een nieuwe zomer aan, hoe ondenkbaar dat in het grijze en koude seizoen misschien ook lijkt. Over een paar maanden kleurt je tuin weer groen en staat hij opnieuw in bloei. Vooruitkijkende hobbytuiniers denken nu al aan de oogst van het volgende seizoen. We bevelen dan ook aan om je fruitbomen zorgvuldig te snoeien in de koude maanden: zo zullen ze beter groeien en zal de oogst nog groter zijn.

Snoeien verbetert de vruchtkwaliteit

Er zijn verschillende redenen om fruitbomen jaarlijks te snoeien, legt STIHL tuinexpert Jens Gärtner uit: “De bomen blijven gezond, worden krachtiger en groeien goed – stuk voor stuk voorwaarden voor een uitstekende fruitoogst.” De slogan ‘less is more’ geldt volgens de tuinexpert zeker niet voor jonge bomen. Hij vertelt dat te voorzichtig zijn niet nodig is: “Je kunt zeker één of twee derde van de takken wegsnoeien.” Voor oudere bomen is een minder drastische snoei dan weer wel aangewezen. Een te grote snoei kan namelijk waterlot doen ontstaan. Dat is een wildgroei van takjes aan de stam omdat het natuurlijke evenwicht tussen wortels en kroon verstoord is. Daarom snoeit de hobbytuinier deze bomen best met niet meer dan een derde.

Werken in alle veiligheid

De tuinexpert adviseert om vooral bij oude bomen de kruin te snoeien, zodat die weer goed wordt verlucht. Hoe kan de hobbytuinier de hoge takken van de boom gemakkelijk en veilig snoeien? Een handig gereedschap daarvoor is een hoogsnoeier. Met zo’n ‘kettingzaag op steel’ snoeit de tuinier moeiteloos en veilig takken op enkele meters hoogte vanaf de grond. Dankzij de accumodellen zoals de STIHL hoogsnoeier HTA 65 kan je stil en lange tijd werken. Ze hebben een grote reikwijdte en een werkgebied tot wel vier meter hoog. Met zijn verbrandingsmotor is de HT 56 C-E hoogsnoeier een alternatief voor de accumodellen. Voor kleine takken volstaat meestal een snoeischaar. In alle gevallen geldt dat het vooral belangrijk is om de fruitbomen op het juiste moment te snoeien. De periode tussen november en eind april wordt beschouwd als ideaal, maar enkel als het niet vriest. Kersenbomen vormen een uitzondering op deze regel. Je snoeit ze best onmiddellijk na de oogst.