Ecologische woontrends voor 2019

Edenred geeft een overzicht van zeven belangrijke ecologische woontrends voor 2019 in samenwerking met Jan Jughmans (directeur van FISA, gespecialiseerd in de organisatie van B2B en B2C beurzen). Smart buildings, kleine dakmoestuinen, isolatie, gedeelde tuinen, … het zijn zoveel manieren om energie te besparen, wat met name aangemoedigd wordt door het gebruik van ecocheques. Edenred zal dit jaar voor de eerste keer op Batibouw aanwezig zijn om de Belgen te begeleiden en aan te sporen om vastgoed milieuvriendelijker te maken.

1) Intelligent bouwen

Intelligent en doordacht bouwen is de uitdaging van heel wat spelers in de sector. “Dit concept heet ‘smart building’”, legt Jan Jughmans uit. Het spoort mensen aan om op een meer bewuste, duurzame, efficiënte en energiezuinige manier te bouwen. Twee veelgebruikte technieken op dit gebied zijn digitalisering en 3D-afdrukken, die allebei ruimte bieden aan creativiteit en precisie. De circulaire bouw is een ander mooi voorbeeld. Het onderliggende idee daarbij is grondstoffen intelligent in te zetten om ze in een oneindige kringloop te kunnen gebruiken en hergebruiken.

2) Groene daken

In België is de oppervlakte van een appartement met 10% verminderd in twee jaar tijd: in 2017 was de gemiddelde oppervlakte van een nieuw appartement ongeveer 85 m², tegenover 75 m² vandaag. Meer dan de helft van de wereldbevolking woont in de stad, waar individuele woningen met een tuin steeds zeldzamer worden. Twee fundamentele elementen verdwijnen hierdoor: ruimte en groen. Om deze problematiek het hoofd te bieden, is verbeelding nodig. Kleine moestuinen op terrassen en groene daken gedijen overal in onze steden. Naast hun esthetische aspect hebben deze aangelegde daken waardevolle ecologische voordelen op het gebied van de biodiversiteit, de levensduur van het dak, en de thermische en akoestische isolatie.

3) Aandacht voor de buitenkant

Vele woningen beschikken over weinig of onvoldoende isolatie en hebben nog geen energiezuinig verwarmingssysteem. Dit is voornamelijk het geval bij huizen die voor 1995 gebouwd werden. We zien vandaag dat we, met de huidige normen, de milieuproblematiek en de impact van het energieverbruik op de kost van een woning, de neiging hebben om eerst aandacht te besteden aan de kwaliteit van de buitenste schil en het energieverbruik en daarna pas aan de binneninrichting.

4) Deeltuinen…

Wij wonen steeds dichter op elkaar en hebben meer dan ooit behoefte aan groen en rust in het midden van de stad. Naast de ideeën die in punt 2 beschreven werden, zijn er nog andere oplossingen mogelijk. Vandaag vinden we bijvoorbeeld kantoorgebouwen met stadsboerderijen waar de CO2 die door de mens geproduceerd wordt, door de planten in zuurstof wordt omgezet. Samentuinen is ook in de mode. We zien steeds meer gemeenschappelijke tuinen die een oplossing bieden voor het gebrek aan ruimte, maar ook contacten tussen de bewoners van de wijk bevorderen en het gemeenschapsgevoel versterken.

Voor de lokale overheden hebben deze tuinen een economisch voordeel aangezien ze minder duur zijn om aan te leggen en te onderhouden dan parken. Een gemeenschappelijke tuin kan naast een moestuin ook bijenkorven, insectenhotels, een speeltuin of picknickruimte bevatten.

5) 100 % natuur

De natuur komt onze huiskamer binnen met linnen, hennep, bamboe, rotan, jute en vilt! Deze materialen zijn niet alleen groen en een plezier voor het oog, maar combineren ook een ecologische en economische waarde. Een kurken vloerbekleding heeft bijvoorbeeld ook een isolerende functie en deze materialen zullen vervolgens herbruikt worden in een gesloten kringloop. “Om het gebruik van duurzame materialen aan te moedigen, hebben de drie gewesten vorige jaar, in het kader van Batibouw, een tool ontwikkeld om de milieu-impact van een gebouw of een huis te berekenen in functie van de gekozen materialen”, legt Jan Jughmans uit.

Om duurzame keuzes te maken is het aangewezen dit van bij het begin bij de architect aan te kaarten. Bio-ecologische materialen zijn echter niet de enige die duurzaam zijn: de traditionele bouwmaterialen hebben ook duurzame eigenschappen wanneer het om lokaal geproduceerde of energiezuinige materialen gaat. Met behulp van het Natureplus label voor bouwmaterialen of de FSC- en PEFC-labels voor duurzaam hout kan met kennis van zaken een keuze gemaakt worden.

6) Samenwonen

De invloed van jongeren op de vastgoedmarkt is ook voelbaar. “Jongeren zijn steeds minder geïnteresseerd om eigenaar te worden”, merkt Jan Jughmans op. Ze willen hun vrijheid behouden, de wereld ontdekken. De vastgoedmarkt moet ingrijpend veranderen om aan hun behoeften te voldoen, net zoals de kantorenmarkt met de ontwikkeling van coworking-ruimtes. Naast appartementen en de klassieke eengezinswoningen zien we de laatste jaren nieuwe gebruiksvormen ontstaan gebaseerd op gemeenschappelijk wonen, zoals samenhuizen, samenwonen of wooncoöperatieven.

Samenhuizen is vooral populair bij studenten of jongvolwassenen die tijdelijk in de stad willen wonen in een betaalbare woning met veel aandacht voor het sociale aspect. Ze delen een woning waarbij het privégedeelte beperkt is tot een kamer met of zonder badkamer. Samenwonen is een trend die niet alleen maar in steden terug te vinden is. De trend maakt ook haar opgang op het platteland. Het gaat om een systeem waarbij families of senioren hun krachten bundelen.

De Community Land Trusts (CLT) gaan nog een stap verder. Deze organisaties kopen en beheren land zodat de bewoners van een kwalitatieve woning kunnen genieten aan een voordelige prijs. De CLT beheert het gemeenschappelijke goed waarbij de opbrengsten opnieuw verdeeld worden onder de bewoners, die niet alleen klanten maar ook aandeelhouders zijn.

7) Tropisch paradijs

Muren die wit of beige geverfd zijn, weerspiegelen het zonlicht – een eenvoudige manier om een woning te verwarmen door de meest natuurlijke energie die er maar bestaat te gebruiken. Zuivere en natuurlijke materialen creëren een sereen interieur. Dan willen we ook nog de “jungle” trend vermelden, waar de natuur naar binnen komt. In 2019 gaat dit verder dan de stadsjungle met enkel groene planten en zien we muren bekleed met behangpapier met vogel-, vlinder-, bloem- en bladmotieven om een echt tropisch paradijs te creëren. Dit alles wordt afgewerkt met accessoires in de vorm van palmbomen en dieren.