Een hond op de werkvloer?

Vrijdag 26 juni of ‘Bring your dog to work’-dag. Een fenomeen dat is komen overwaaien uit Silicon Valley. Waarom zou dat een goed idee zijn? Heel wat studies zouden aantonen dat huisdieren het leven van hun baasjes beter maken, ook op de werkvloer. Dat lijkt dus een goed idee. Wie weet helpt het zelfs tegen burn-out. Yves Stox, Managing Consultant bij Partena Professional, legt uit hoe huisdieren een positieve impact hebben op kantoor – met name in de nasleep van de coronacrisis.

Moet je als werkgever huisdieren toelaten op de werkvloer?

Neen, ook niet op ‘Bring your dog to work’-dag. Een werkgever beslist zelf of huisdieren op de werkvloer een goed idee zijn. Een onderneming bepaalt dus zelf de regels, en kan dus honden en huisdieren toelaten op de werkvloer.

Waar moet een werkgever aan denken?

Huisdieren op de werkvloer lijken minder vanzelfsprekend in een productieomgeving. Het lijkt prima te kunnen op kantoor. De hond lekker knus aan de voeten. Toch zijn er een aantal aandachtspunten. Die nemen we graag even door.

Voedselveiligheid en hygiëne – In heel wat sectoren zijn (huis)dieren taboe omwille van voedselveiligheid en hygiëne.

Welzijn – Een werkgever moet aandacht hebben voor het welzijn van alle werknemers. Luchtkwaliteit hoort daar ook bij. Een w erkgever moet rekening houden met alle mogelijke bronnen van verontreiniging, en dierenhoren daar ook bij. Ook zijn heel wat mensen allergisch voor dieren. Ook hier komt de arbeidsgeneeskunde om de hoek kijken.

Praktisch – Is het bedrijf wel geschikt voor honden? Heel de dag een dier opsluiten op kantoor, is dat wel een goed idee? Kan de vloerbekleding tegen een plasje? Hoe reageren klanten en leveranciers? Misschien toch even nadenken of men honden wil toelaten in heel het bedrijf…

Arbeidstijd – Een wandelingetje met de hond, ideaal als rustmoment. Maar hoe lang zal dat duren? Is dat dan ook nog arbeidstijd? Een werkgever is streng voor surf- en rookpauzes, waarom dan ook niet voor de plaspauze met de hond? Een coherent beleid is nodig.

(Para)fiscaliteit – Hoe ver gaat een onderneming met faciliteiten voor huisdieren van werknemers? Een bakje water, wat hondenbrokjes, een hondenoppas… We zijn ze nog niet tegengekomen tijdens bijvoorbeeld een sociale inspectie. Toch zou je kunnen verdedigen dat het gaat om een voordeel in natura… belastbaar en onderworpen aan socialezekerheidsbijdragen.

Huisdieren toelaten of misschien toch maar een eigen kantoorhond “aanwerven”? Een kwestie van gezond verstand. Zet u als onderneming de stap, leg dan een aantal regels vast. Goede afspraken maken goede vrienden.